Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 30, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Cultură Comentariile sunt închise pentru Ungurii și-au promovat la Oradea standul de la Bienala de la Veneția (FOTO) 1209 vizualizari
Ungaria a oferit azi, la Palatul Baroc din Oradea, o adevărată lecție de marketing cultural în pragul deschiderii ediției a 55-a a Expoziției Internaționale de Artă, cunoscută sub denumirea de Bienala de la Veneția. Aceasta va avea loc de la 1 iunie și până în 24 noiembrie. Muzeul Țării Crișurilor (MTC) a fost azi gazda unei conferințe de presă de prezentare a pavilionului maghiar, operă a artistului Asztalos Zsolt, cel care își va reprezenta țara cu expoziție aparte. De altfel, este o idee inedită cea pe care protagonistul o exploatează: proiectile neexplodate (majoritatea din cel de-al II-lea Război Mondial) și însemnătatea lor. Sub denumirea „Fired but unexploded” (Lansat dar ne-explodat), artistul propune privitorilor un exercițiu de imaginație extrem de interesant: ce povești ar putea ascunde bombele, proiectilele lansate, dar care s-au menținut intacte și care nu și-au atins scopul destructiv? De ce tocmai acele bombe, proiectile – găsite în anumite localități, locuri – nu au explodat și ce ar putea ele să ne transmită, nouă și generațiilor următoare. Caravana de prezentare care a ajuns la Oradea a beneficiat de cuvinte de deschidere din partea managerului Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, dar și din partea comisarului național Gulyas Gabor, un prieten, de altfel, al artei est-europene. De precizat că este grație lui că în juriul pentru desemnarea proiectului care va reprezenta Ungaria la Bienala de la Veneția a luat loc și un orădean: artistul plastic Ujvarossy Laszlo. A venit la Oradea și artistul care a gândit inedita expoziție. Asztalos spune că a vrut să privească dintr-un unghi diferit reminiscențele nimicitoare ale conflictelor armate, dându-le un înțeles aproape pacificator. Gândirea artistului plastic nu este lipsită de logică. Practic, invocând chiar și rolul sorții, protagonistul expoziției consideră că prin faptul că aceste proiectile nu au explodat, ele „au salvat vieți” și „au deschis o pagină nouă în istorie”. De asemenea, Asztalos Zsolt spune că aceste obiecte care au zăcut zeci de ani în pământ pot fi privite și ca niște acumulatoare de tensiuni, inclusiv în ultima perioadă în care, peste tot în lume (deci și în Ungaria și în România), s-au format tensiuni sociale și de altă natură. Dar rolul acestor bombe ne-explodate rămâne unul de acumulare. Însă, artistul (și, probabil, viitorii vizitatori ai pavilionului unguresc de la Veneția) se întreabă dacă obiectele în cauză mai pot prezenta vreun pericol pentru prezent sau pentru viitor? Artistul și colaboratorii săi vor prezenta cele găsite în pământ sub forma unor televizoare amplasate pe lăzi de muniție, în niște filmări care arată bomba/proiectilul pe un fundal sonor anume, pentru a sublinia diversele îndeletniciri ale oamenilor în timp ce ei ar fi putut (sau ar putea) muri în urma exploziei.
[nggallery id=1567]
Scopul punerii în practică a acestei idei deosebite este și unul de realizare a unei hărți pe care să apară locuri concrete în care au fost găsite și se găsesc (sau se vor găsi) asemenea obiecte periculoase care să ne amintească de fostele conflicte armate criminale în care țările au fost implicate. Aceasta se află în lucru pe site-ul fired-but-unexploded.com, pe care se promite că vor fi încărcate o serie de materiale până la debutul Bienalei de la Veneția.
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0