Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 21, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 2049 vizualizari
Hans Klemm, ambasador al Statelor Unite ale Americii (SUA) la București, a fost oaspetele Universității din Oradea (UO). Aflat într-un periplu în această parte a țării și în prima sa vizită în județul Bihor, diplomatul american a elogiat relațiile SUA cu România, subliniind importanța legăturilor economice și militare. Fără să fie prea dușmănos la adresa Rusiei, Klemm a atins și chestiunea necesității ca România să facă în așa fel încât să poată deveni din ce în ce mai independentă din punct de vedere energetic de Moscova. Cum țara noastră găzduiește și o componentă a sistemului de scut anti-rachetă, la Deveselu, ambasadorul a reamintit despre importanța pe care recentul summit de la Varșovia l-a acordat ideii de întărire a flancului estic al NATO.
La evenimentul din Aula Magna a UO, la care au participat studenți, cadre universitare și conducerea instituției, ambasadorul Hans Klemm a arătat că buna relație în domeniu militar între cele două țări este dovedită inclusiv de cele 170 de exerciții comune care au avut loc numai în acest an. De asemenea, aparent, actuala administrație americană – reprezentată aici de Klemm – apreciază colaborarea cu România (și) în domenii precum lupta împotriva terorismului, a crimei organizate și chiar a criminalității electronice.
Diplomatul nord-american le-a spus celor din sală că, nu demult, Guvernul României a făcut lobby pentru ca business-uri din SUA să vină și la noi în țară, lucru privit cu simpatie de partea de peste Atlantic. Dar, potrivit lui Klemm, și oamenii de afaceri români ar avea ce căuta în SUA, o recentă vizită a unor oficiali români în statul Alabama arătând deschidere mare în privința unor asemenea relații comerciale. Aparent, și din State se vede că România ar fi țara din Uniunea Europeană care are cea mai mare creștere economică.
În opinia lui Hans Klemm, având în vedere că ambele țări trec printr-o perioadă electorală sensibilă (n.b.: alegeri prezidențiale în SUA, respectiv alegeri parlamentare în România), este nevoie ca, imediat după instalarea noilor foruri executive, cele două părți să continue cultivarea și dezvoltarea în continuare a bunelor relații în toate domeniile posibile.
Desfășurătorul evenimentului de la UO a prevăzut și o sesiune de aproximativ 30 de minute de discuții libere cu studenții interesați să pună întrebări reprezentantului „Marelui Licurici”. Principalele domenii de interes abordate de studenți și cadrele didactice care au luat cuvântul s-au legat de diversificarea posibilităților de a studia în SUA, de schimburile de experiență, de oportunități de muncă, respectiv de momentul în care și românii vor putea călători în State fără a avea nevoie de viză.
nov. 12, 2024 0
oct. 21, 2024 0
oct. 09, 2024 0
oct. 01, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0