Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mai 26, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 4583 vizualizari
Mini-tezaur găsit în weekend de Bogdan Pascu, un IT-ist orădean, care s-a folosit de un detector de metale în pădurea de la Săldăbagiu. Aparatul, deținut legal, l-a ajutat pe căutătorul de comori să descopere 150 de monede întregi și încă vreo 40 de fragmente de monede. Cele dezgropate în pădurea au ajuns la Direcția Județeană pentru Cultură și urmează să fie expertizate bucată cu bucată de către specialiștii Muzeului Țării Crișurilor.
Marți, 26 mai, încadrându-se în termenele legale care prevăd că o asemenea descoperire trebuie raportată și predată autorităților competente în maximum 72 de ore de la găsire, Pascu a fost primit de directorul DJC, Lucian Silaghi. Acesta a adeclarat că apreciază mai ales simțul civic al orădeanului care, deși ar fi putut încerca să se aleagă cu bani frumoși de pe urma micului tezaur, a procedat potrivit legii.
Așa numitul „detectorist” a povestiti în fața presei cum a găsit monedele. Bogdan Pascu spune că nu a trudit foarte mult din momentul în care s-a dat jos din mașină și că aparatul său a început să semnaleze prezența comorii de sub pământ la nici 20 de metri de locul în care a parcat. Adică mai degrabă la margnea pădurii și la o adâncime de sub 50 de centimetri. Pascu și șeful DJC spun că acea zonă se află în atenția deținătorilor de detectoare de metale, însă mai mult pentru obiecte datând din cele două conflagrații mondiale din secolul 20. Ceea ce face din descoperirea actuală un moment deosebit. Arheologul Direcției, Marinel Roșu, spune că Bogdan Pascu a găsit de fapt niște groși polonezi specifici pentru secolul al VXI-lea. Monedele sunt din argint și, potrivit specialistului, în ciuda timpului îndelungat în care au zăcut în sol, s-au conservat destul de bine.
Conform procedurilor și legislației în vigoare, Pascu va primi o recompensă de 30% din valoarea tezaurului descoperit. În cazuri speciale, procentul poate fi de 45%. Pentru început, însă, colecția de groși de acum 500 de ani va trebui evaluată, după care va intra în colecția Muzeului Țării Crișurilor.
În vârstă de 28 de ani, Bogdan Pascu se declară un pasionat de natură. Cu detectarea de metale se ocupă pe post de hobby, de câteva luni, din momentul în care și-a cumpărat un aparat. Spre deosebire de mulți alții, Bogdan are toate avizele / autorizările. El se află în evidențele Poliției bihorene și face în deplină legalitate activitatea de detectare. În funcție de bugetul fiecăruia și de performanțele la care se așteaptă de la recuzita cu pricina, un detector de metale poate costa până la 1.000 de lei sau mii de euro.
apr. 13, 2017 0
mai 17, 2016 0
feb. 19, 2016 0
feb. 13, 2016 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0