Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 05, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2134 vizualizari
În urma recentelor critici (link) ale senatorului Cseke Attila (care, pe vremea când era ministru al Sănătății, a asigurat fondurile necesare demarării lucrărilor) și la insistențele din ultima perioadă a jurnaliștilor, conducerea Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” a prins curaj și a cerut voie constructorului (firma Selina) pentru o vizită ghidată pe șantier. Vestea bună este că mutarea pacienților oncologici a fost deja planificată pentru minivacanța din 30 noiembrie/1 decembrie (2012). În schimb, utilizarea efectivă a super aparaturii instalate (acceleratorul liniar de particule) depinde de promptitudinea cu care Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) va analiza dosarul unității medicale din Oradea în vederea autorizărilor finale.
Încă două etaje…terminate la anu’
Managerul Ovidiu Pop (foto) spune că darea în folosință a părții inițiale a clădirii (parter + 2 etaje) nu are de suferit din cauza extinderii cu încă două etaje. Adică în afară de decalarea termenului de predare, cel care a fost amânat după ce, potrivit promisiunilor de la demararea proiectului (anul trecut), Centrul trebuia să fie funcționat începând cu luna iunie 2012 (link). Valoarea totală a investiției finanțate aproape integral de Ministerul Sănătății (grație miniștrilor Cseke și dr. Ritli Ladislau) este de 24,45 milioane lei. În ceea ce privește finanțarea extinderii cu două etaje, aceasta încă nu e clară în totalitate. Directorul Pop a declarat miercuri că doar partea de ridicare a pereților și închiderea (ferestre, uși, izolație termică) ajunge la 4,27 milioane lei, urmând ca finalizarea să apară în bugetul pe 2013 al Consiliul Local Oradea, care va trebui să acopere aceste cheltuieli. Raza de speranță stă în campania Oradea pune Suflet, demarată în urmă cu un an și prin care firmele și/sau persoanele fizice cu dare de mână au putut (și pot în continuare) să contribuie la proiectul acesta (și la altele). Managerul Spitalului „Curteanu” se arată încrezător că banii strânși prin această metodă vor fi suficienți pentru dotarea ultimelor două etaje ale Centrului Oncologic. De altfel, situația extinderii și a finalizării ei mai depinde și de realizarea (sau nu) a Centrului de Transplant al Celulelor Stem, acesta fiind motivul invicat în documentul prin care s-a cerut Consiliului Local aprobarea etajelor 3 și 4.
Buncăr(e) plumbuit(e)
Cireașa de pe tortul Centrului de Oncologie din Oradea este buncărul hiper izolat (3 metri de beton armat și o grosime considerabilă de plumb), care face din clădire un punct important în caz de, Doamne ferește, bombardamete sau cutremure. Aparatura cumpărată de la și montată de Siemens este ultimul răcnet în materie de tratare a cancerului. Acceleratorul liniar de particule care va trebui autorizat de CNCAN va acționa astfel încât pacientul să nu fie iradiat decât strict acolo unde este necesat și doar atâta timp cât este nevoie. Totul este controlat prin computer. Inclusiv supradozajul este exclus, ne-a declarat managerul spitalului, precizând totodată că un alt scop urmărit prin utilizarea acestei aparaturi este eliminarea colbaltoterapiei clasice. Cu toate că este vorba despre un aparat care performează peste tot în lumea bună, nici acesta nu e ferit de eventuale probleme. Astfel, în speranța unor bani pe care să-i poată folosi în acest scop, conducerea Spitalului Municipal a pregătit deja un al doilea buncăr. Acolo ar putea fi instalat un al doilea accelerator liniar pentru cazul în care primul va avea probleme.
Directorul Pop e sătul de politicianisme și afirmă că nu va tăia panglică la terminarea Centrului Oncologic. Scopul lui este ca mutarea pacienților să se desfășoare cât mai repede și în cele mai bune condiții, după care îngrijirea lor să fie de așa natură încât actualele condiții de la Secția de Oncologie să devină doar o amintire urâtă. Pentru spitalizarea continuă, așezământul medical construit în curtea Spitalului Municipal va avea 70 de paturi, iar pentru spitalizarea de zi vor exista 20 de paturi disponibile pentru cei care necesită tratament oncologic. Managerul nu exclude ca Centrul de aici să aibă o colaborare extrem de apropiată cu Debrecenul, astfel încât Oradea să preia si pacienți de dincolo de frontieră, dacă e cazul.
[nggallery id=1186]
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0