Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
dec. 15, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1242 vizualizari
Un bărbat, bănuit că ar fi înșelat un orădean, căruia i-ar fi comercializat, prin intermediul Internetului, un telefon contrafăcut, cercetat de polițiștii de investigare a fraudelor bihoreni. Prejudiciul a fost recuperat integral de polițiști.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor efectuează cercetări față de un bărbat de 48 de ani, din comuna Pietroasele, județul Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înşelăciune şi punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii de investigare a criminalității economice îl bănuiesc pe acesta că, în cursul lunii octombrie a.c., ar fi postat pe un site de anunțuri de pe Internet, un anunț potrivit căruia deținea și oferea spre vânzare un telefon mobil care ar fi aparținut unui brand consacrat, care, ulterior, a fost cumpărat de un tânăr de 18 ani, din municiciul Oradea, în schimbul sumei de 2.500 de lei, inducându-l astfel în eroare pe cumpărător, care, după achiziționarea bunului, a bănuit că produsul astfel cumpărat ar fi contrafăcut. După vânzarea telefonului, vânzătorul a întrerupt orice contact cu cumpărătorul, care nu l-a mai putut contacta.
În urma investigațiilor efectuate de polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni și a expertizării respectivului telefon mobil de către titularul mărcii, s-a constatat că telefonul mobil vândut de bărbatul de 48 de ani, prin intermediul Internetului, era contrafăcut.
Prejudiciul, în valoare de 2.500 de lei, a fost recuperat integral de polițiștii bihoreni.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a bănuitului.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
*
RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR BIHORENI PENTRU PREVENIREA ÎNȘELĂCIUNILOR ON-LINE, ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ:
În perioada aglomerată a sărbătorilor de iarnă, febra cumpărăturilor este în toi. Efectuarea cumpărăturilor în mediul on-line este o modalitate practică, la îndemâna oricui, însă nici mediul on-line nu este ferit de pericole.
Pentru a preveni victimizarea dumneavoastră prin diverse INFRACȚIUNI DE ÎNȘELĂCIUNE, COMISE ÎN MEDIUL ON-LINE, polițiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
Acordați o atenție sporită produselor pe care le cumpărați de pe Internet. Produsele contrafăcute, foarte accesibile datorită comerțului on-line, pot prezenta riscuri pentru sănătatea sau siguranța dumneavoastră;
Verificați atent autenticitatea paginilor web accesate, căutați informațiile de contact ale magazinului, citiți termenii și condițiile precum și politica de retur, verificați metodele de plată din site, acordați atenție întregului proces post-vânzare, examinați atent conținutul și pozele postate în magazinul virtual, urmăriți originalitatea conținutului, a imaginilor, corectitudinea exprimării etc., verificați informațiile și pe profilul de social media al magazinului virtual, citiți cu atenție review-urile etc..
Verificaţi veridicitatea ofertei primite sau a produsului pe care doriți să îl cumpărați, înainte de a da o sumă de bani sau de a semna un contract.
Verificarea seriilor IMEI ale telefoanelor pe site-urile oficiale ale brandurilor, fără consultarea fizică a produsului (aspect fizic, caracteristici, detalii tehnice, soft etc.) nu conferă garanția originalității produsului.
Feriți-vă de descrierile din motorul de căutare: în cazul în care acestea includ nume de produse, urmate de expresii cum ar fi „ieftin” sau „livrare gratuită”, acestea sunt de multe ori site-uri frauduloase;
Comparați prețurile cu cele din magazinul oficial. Nu este bine să aveți încredere în site-urile care prezintă oferte extrem de atractive pe Internet;
Feriți-vă de site-uri cu design sărăcăcios, site-uri scrise într-o limbă română cu greșeli gramaticale sau site-uri care afișează imagini de calitate slabă;
Plătiți prin mijloace sigure. Dați întotdeauna prioritate metodelor revocabile de plată. Evitați transferurile de bani prin ordin de plată, transfer de numerar sau chiar transfer bancar. Puteți plăti cu cardul în siguranță.
Alocați un card special pentru cumpărături online, pe care să aveți strict suma pe care trebuie să o achitați pentru plata produsului pe care intenționați să îl achiziționați de pe Internet.
Orice ofertă care vă promite o ,,îmbogăţire rapidă” ar trebui privită cu suspiciune!
Fiți atenţi la orice „ofertă” la care trebuie să reacţionaţi în termene limită sau la „oportunități exclusive”, care dispar rapid.
Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide!
Nu comunicați nimănui PIN-ul cardului, datele înscrise pe card, inclusiv codul CVV/CVC, datele personale de identificare sau orice alte informații de securitate aflate pe carduri.
De asemenea, nu transmiteți nimănui parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
Folosiți parole puternice, acordați o atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute și, unde este posibil, autentificarea multi-factor.
Nu transmiteți date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite pe mail sau prin aplicații de mesagerie;
Nu instalați aplicații și nu accesați site-uri sau aplicații la indicațiile unor persoane care vă contactează telefonic sau vă transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;
Nu împărtășiți persoanelor necunoscute detalii despre situaţia dumneavoastră financiară.
Dacă sunteți victima unei fraude on-line sau suspectați că cineva încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și sesizați de îndată poliția!
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0