Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
aug. 20, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Cultură 0 1515 vizualizari
În cadrul evenimentului „Joia la Darvas” de joi, 19 august, a fost evocată împlinirea unui an de zile de la deschiderea pentru public a Casei Darvas La –Roche, aceasta fiind cel mai frumos simbol Art-Nouveau al orașului nostru.
În cele 12 luni de la deschidere, Casa Darvas – La Roche s-a bucurat de 18.016 vizitatori, din care: 15.623 de turişti pe bază de bilet, 717 de participanţi în programul de gratuitate pentru cazări la hotelurile din Oradea şi 1.675 de vizitatori în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”.
Cu această ocazie a fost lansat și programul „Voluntar în timp”, având în vedere că tema serii a fost implicarea şi promovarea tinerilor în tururile ghidate despre orașul Oradea. Evenimentul a fost moderat de Angela Lupșea – director executiv Oradea Heritage.
Prezentă la eveniment, viceprimarul Arina Moș a oferit tinerilor prezenți volumul III din „Povestea Palatelor Orădene”.
„Marcăm, acum, un an de la deschiderea acestui minunat obiectiv turistic. Le mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au trecut pragul, care au participat la evenimentele noastre şi celor care ne-au lăsat un mesaj în cartea de impresii. Casa Darvas – La Roche a găzduit în ultimul an atât evenimente pentru instituţii publice, cât şi pentru entităţi private, a devenit un spaţiu select pentru oficierea căsătoriilor, iar publicul se bucură de activităţile ce se desfăşoară în grădina şi terasa casei sau în spaţiile interioare. Dintre aceste activități sunt de amintit: „Joia la Darvas”, „Matinal La Roche”, programul „Voluntar în timp”, expoziţii şi activităţi de Ziua Mondială Art Nouveau din 10 iunie. Totodată, spaţiul de la parter, respectiv magazinul de suveniruri oferă turiștilor posibilitatea de a rămâne cu o amintire deosebită după vizitarea casei”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Invitații serii de joi au fost doi tineri din Oradea, Alex Trandafir – student la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, ghid de turism în Oradea din 2018 și Mircea Pascovici – elev la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, pasionat de istorie și antichități. Aceștia s-au cunoscut în urmă cu un an și jumătate prin programul pentru tineret „Edubiz”, atunci când, observând pasiunea lui Mircea pentru istorie, Alex l-a invitat să facă ghidaje în Oradea alături de el.
„Ne-am obișnuit să ne întâlnim „Joia la Darvas” și să ne simțim bine alături de oameni care apreciază oraşul și să abordăm subiecte interesante. Atât oamenii, cât şi subiectele au o vârstă, un început şi un loc în care se dezvoltă. Atunci când vedem tineri implicaţi şi curajoşi, zâmbim şi ne spunem în gând: ce bine ar fi dacă am vedea cât mai mulţi astfel de tineri dornici să vorbească cu pasiune despre oraşul în care trăiesc. Îi apreciem sincer și merită să-i încurajăm pe toţi acești tineri care trec de bariera online şi prezintă un oraş prin viu grai,” a precizat Angela Lupșea – director executiv Oradea Heritage.
Casa Darvas – La Roche și-a deschis porțile pentru vizitatori din 20 august 2020, după un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată.
Vila, construită în stilul Secession vienez, a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă, care acum găzduiește expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Epoque”, proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.
Vila Darvas – La Roche a fost construită în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii (comercianți, industriași, bancheri, înalți funcționari) la Oradea între 1909-1912, care formau o pătură socială dinamică, înstărită și educată. După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianți și avocați, membrii elitei orașului, dar ei au dispărut din istoria vilei, fără să fi rămas informații despre stilul lor de viață. Expoziția dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil Art Nouveau.
Descrierea celor mai apreciate spații interioare ale Casei Darvas La Roche
Sufrageria
Această sală servea și pentru primirea musafirilor mai aleși, cu ocazia unor recepții, mese festive. Mobilierul a fost realizat din lemn masiv, de esențe tari, de obicei, compus din elemente cu o tonalitate închisă, locul central fiind ocupat de masă. Mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul Art Nouveau, din material de lemn de esență tare. Ornamentele pe ușile bufetului mare și ale servantei sunt de tip floral, sculptate, discret decorate, cu linii fine de aramă. Încuietorile și balamalele ușilor au fost confecționate, de asemenea, din aramă.
Salonul doamnelor
Salonul sau camera de recepție era și locul vieții sociale, fiind mobilat cu cele mai elegante și scumpe corpuri de mobilier, având un regim special. Interiorul salonului doamnelor are un caracter eclectic. Este prezentă garnitura de salon biedermeier: o canapea cu o masă frumoasă cu picioare sculptate, cu două scaune tapițate, cu un material cu imprimeu floral. Secretairul elegant al stăpânei este un element nelipsit din salon, este o mobilă cu intarsie de stil neo-baroc, cu un scaun de tip fotoliu.
Vitrina colțar prezintă obiecte decorative de valoare și câteva piese din suvenirurile de altă dată. În acest ambient se mai găsește o măsuță în stil Art Nouveau, cu oglinzi laterale și cu un ceas în partea centrală.
Salonul domnilor
Este spațiul care i se cuvenea capului familiei, locul autorității patriarhale. Este un amestec al camerei de zi și de lucru. A funcționat și ca birou al capului familiei.
Ambientul camerei bărbaților este sobru, fiind utilată cu un mobilier adecvat acestui tip de cameră: un dulap de bibliotecă cu patru uși, cele din mijloc cu sticlă venețiană încadrată în chenar de aramă, completată cu o măsuță tabacheră și o masă de joc de epocă.
În jurul unei mese rotunde este așezată o garnitură de mobilier salon, sculptat cu tapițerie verde imprimată.
Dormitorul
Aceasta a fost încăperea care s-a modificat cel mai puțin de-a lungul timpului, funcția și structura ei nu s-a schimbat din secolul al XIX-lea, fiind exprimarea ethosului burghez.
Spațiul destinat somnului, conviețuirii soților, ferit de străini și de majoritatea membrilor familiei, a fost locul unde numai slujnica putea să pășească, pentru a face ordine și curățenie.
Mobilierul de dormitor este o moștenire de la ultimul proprietar.
Este un mobilier de stil neo baroc-rococo, caracterizat prin asimetrie. Un stil plăcut, cu multe ornamente, linii curbe, modele asimetrice şi aurite, patinat în tonuri fine. Bogat decorat cu frunze de acant, scoică, flori, heruvimi.
Camera Copilului (video mapping 270 de grade) și panou interactiv
Camera copilului situată la etajul I al vilei este transformată într-o lume imaginară a visului, în care elementele reale se îmbină cu fantasticul, cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping. Acest tip de atracție nu se găsește momentan în nici un alt muzeu de pe teritoriul țării.
Animația urmărește etapele unui vis, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit. Capitolele poveștii sunt: Răsăritul, Perdeaua de stele, Zborul jucăriilor, Tablouri din trecut, Grădina magică, Pe fundul oceanului, Jocul umbrelor, Întoarcerea la răsărit. Programul durează 10 minute, iar accesul este permis pentru maxim 5 persoane în același timp.
Panoul de interactiv este situat în camera de așteptare care atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit. Prin intermediul lui vizitatorii sunt introduși în povestea casei.
Expoziţia Moda în epocă
Este o expoziție temporară, curator – Iulia Gorneanu, ce prezintă moda de epoca „la Belle Epoque”, perioadă de o mare efervescență artistică, în care moda a avut meritul ei: decolteuri largi, multă dantelă, rochii lungi, talie încorsetată, pălării complicate, pieptănături elaborate, accesorii elegante și rafinate.
oct. 09, 2024 0
sept. 27, 2024 0
aug. 23, 2024 Comentariile sunt închise pentru Video Mapping pe fațada Pasajului Madach-Republicii. Anuala de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024
iul. 30, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0