Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 04, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 11656 vizualizari
Și cei mai sceptici dintre orădeni pot să se convingă începând de vineri, 4 decembrie, că Cetatea poate deveni centrul renașterii unei vieți social-culturale și artistice de care întreaga urbe are mare nevoie. Dacă Municipalitatea vrea ca Târgul de Crăciun să devină un brand de iarnă pentru oraș, organizatorii sunt pe calea cea bună. Această remarcă nu este una subiectivă a unui jurnalist pus să scrie „de bine” de evenimentul care a debutat azi, ci concluzia rezultată din constatările personale de la fața locului și din cele vorbite de ceilalți vizitatori ai Cetății în chiar prima seară a manifestării. Probabil și pentru că vremea este suspect de binevoitoare cu Oradea în aceste zile, încă din start, Târgul de Crăciun se bucură de mare succes.
Este al treilea eveniment de anvergură care pune în valoare imobilul restaurat / reabilitat cu bani europeni (n.b.: proiect pentru care, de altfel, Primăria a și fost remarcată și premiată), după Zilele Sf. Ladislau (iunie) și Serbările Cetății/Zilele Orașului (octombrie). Se dovedește iar că degeaba am avea clădiri frumoase ca scoase din cutie cu instalații interioare refăcute de la zero, dacă în Cetate nu apare și viața. Iar Târgul de Crăciun organizat de Municipalitate pare o acțiune inventată exact pentru acest loc. Căsuțele din lemn sunt pline cu produse de sezon de toate felurile și sunt luminat cu zeci de metri de ghirlande.
Imediat după intrarea dinspre Catedrala Ortodoxă (n.b.: podul din lemn devenind o punte scăldată în mii de lumini), vizitatorii sunt salutați de imensul brad artificial frumos ornat, iar pe dreapta de un Moș gonflabil. Există și panouri cu programul artistic din următoarea perioadă, iar copiii se pot deja repezi la „standul” lui Moș Crăciun pentru a finaliza listele cu dorințele ce ar urma să apară sub bradul de acasă și pentru a discuta cu bărbosul răbdător.
Pe scenă, micuții cu multă energie se pot bâțâi pe ritmurile dictate de Magic FM, post de radio care în această perioadă revarsă asupra noastră șlagăre specifice: de la Chris Rea la Ștefan Hrușcă și de la Shakin’ Stevens la Ștefan Bănică jr. Însetații au ce bea, iar înfometații au ce mânca, farfuriile putând fi umplute în zona mai din spate, la granița cu cortul mare. Aici au fost amenajate mese și băncuțe pentru ca partea de alimentație publică să fie caracterizată de civilizație.
După sau înainte de a-i da stomacului ce-i al stomacului, vizitatorii pot da o raită pe la căsuțe pentru a vedea cele scoase la vânzare. Iar după un vin fiert sau o pălincă adevărată se pot întoarce la vânzători fiind mult mai deschiși pentru a-și deschide portofelele. Înainte de a părăsi Târgul de Crăciun, în perspectiva mesei festive, se poate intra la cele două vinoteci din zona Grotei Roșii, iar cei ce nu vor să lase achiziția bradului pe seama hazardului se pot deja orienta tot în incinta Cetății.
Târgul va fi deschis până pe 31 decembrie, cu pauza de rigoare din zilele de 25 și 26 decembrie. În weekend, orădenii și turiștii sunt așteptați să descopere bunătățile de toate felurile între orele 10 – 21, iar în timpul săptămânii în intervalul 12 – 21.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0