Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 16, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2029 vizualizari
Dacă reluăm cuvintele de azi ale viceprimarului Mircea Mălan, care a zis că „2015 va fi anul șantierelor”, e ca și cum nu am zice nimic. Cele 25 de proiecte cu finanțare europeană, dintre care câteva sunt mari și foarte mari, ar trebui finalizate până la 31 decembrie 2015. Altfel, orașul riscă să scoată bani mulți (și pe care nu-i are) pentru a plăti Uniunii Europene costul neimplementării în timp util a proiectelor demarate. Pe scurt, echivalentul celor 119.451.574 euro de cheltuit prin continuarea / finalizarea lucrărilor aflate pe rol (n.b.: inclusiv proiecte încă nedemarate precum reamenajarea Pieții Unirii, Complexul „Nypmhaea” sau amenajarea grădinii publice de pe Dealul Ciuperca) va însemna un oraș ca pe timp de război: săpături, spărturi, devieri ale traficului rutier, praf, zgomot, circulație gâtuită și alte asemenea „binecuvântări”. Totul va fi, însă, după cum ne asigură conducerea Primăriei, pentru mai binele Oradiei, pentru dezvoltarea lui.
Vineri, 16 ianuarie, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan au avut resortul de a veni din nou în fața presei cu o situație actualizată a proiectelor care se derulează cu finanțare europeană nerambursabilă. Șeful Primăriei a reluat o idee pe care a spus-o și în interviul pe care l-a acordat la începutul anului pentru bihorstiri.ro: În acest an se lucrează cât nu s-a lucrat niciodată. „Bugetul de investiții pe 2015 al Municipiului Oradea este de 12 – 13 ori mai mare decât în mod normal”, a precizat Bolojan și a subliniat că, în mod cert, este cel mai mare buget de investiții din ultimii 25 de ani.
Veștile bune sunt dublate de cele neplăcute și care lovesc în confortul orădenilor, dar și în al celor care ne tranzitează urbea. Cu alte cuvinte, având în vedere proiecte ample precum cel din Piața Unirii, reabilitarea liniei de tramvai de pe str. Independenței, drumul expres sau construcția pasajelor rutiere de pe centură, cu toții trebuie să ne pregătim pentru perioade nu foarte drăguțe în ceea ce privește ambianța din municipiu. Altfel spus, blocajele rutiere vor fi la ordinea zilei, iar restricționarea traficului pe centură va fi și ea de actualitate când se va ajunge la forarea pilonilor.
Unul dintre cele mai dureroase puncte este deranjul cauzat de recoafarea zonei centrale din Piața Unirii. Acolo, aparent, se va lucra în paralel cu reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor de pe str Independenței, motiv pentru care traficul auto nu va fi permis pe acolo. Și nici tramvaiele nu vor circula pe ruta Parcul 1 Decembrie – Primăriei – Decebal, respectiv Primăriei – Calea Aradului. Desigur, OTL va înlocui tramvaiele cu autobuze. De asemenea, mașinile vor trebui să se reorienteze pe străzile Traian Moșoiu și Iuliu Maniu. Aceste două artere vor deveni cu dublu sens, iar locurile de parcare de pe carosabil vor fi anulate. Doar că încă nu se știe când va începe această perioadă perturbată. Viceprimarul Mălan a declarat că va avea din nou o întâlnire cu executantul lucrării din Piața Unirii pentru a stabili aceste detalii; de asemenea, urmează ca și OTL să comunice cele necesare după desemnarea câștigătorului licitației pentru lucrarea de pe Independenței. Nu este exclus nici ca Municipalitatea să obțină finanțarea dorită pentru reabilitarea Podului Ferdinand și atunci treaba va fi oablă: centrul orașului va fi aproape total inaccesibil. Iar dacă vor demara, în sfârșit și lucrările la parcarea subterană de lângă Crișul Repede, e și mai limpede că zona centrală ar trebui evitată.
Proiectele cu emoții pentru administrația locală, așa cum bihorstiri.ro a scris deja, sunt cele legate de termie: noul CET de pe Șoseaua Borșului și trecerea parțială a Cartierului Nufărul pe energie geotermală. În rest, primarul Ilie Bolojan pare foarte optimist, deși lista proiectelor de finalizat înainte de 1 ianuarie 2016 e consistentă: reabilitări termice de blocuri, Parcul Industrial, Cetatea Oradea, Pasajul Vulturul Negru, Piața Rogerius, drumul expres, reabilitarea celor trei biserici din centru și a Sinagogii Zion, blocurile de cazare temporară de pe str. Atelierelor, dar și extinderea sistemului geotermal în zona Universității din Oradea. De asemenea, va mai intra în lucru continuarea Campusului Școlar de lângă Parcul Bălcescu, despre care Bolojan spune că nu va fi gata pentru următorul an școlar și că va fi dat în folosință treptat.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0