Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 08, 2017 Florin Coman Actualitate 0 2860 vizualizari
Începând cu anul 2003, în fiecare an, în luna februarie, la nivelul Uniunii Europene, este sărbătorită Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day). În total, în peste 100 de țări din întreaga lume e marcată această zi. Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE — European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. În 2017, sloganul evenimentului este „Fii schimbarea. Uniţi pentru un Internet mai bun!”, sintagmă care ar trebui să încurajeze toate părțile interesate – copiii și tinerii, părinții, profesorii și educatorii, reprezentanţi ai sectorului tehnologiilor informaţionale şi comunicaţii, să promoveze utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online, în special de către copii și adolescenți.
Poliţiştii bihoreni aduc în atenţia cetăţenilor o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile, precum și recomandări despre cum poți să-ți securizezi activitatea online. De asemenea, în cadrul Centrului Comercial „Oradea Plaza” poate fi admirată o expoziție de afișe cu mesaj preventiv „Fața nevăzută a Internetului”, realizată de elevi în cadrul manifestărilor organizate de polițiștii bihoreni sub genericul „Luna Cybersecurity”. Lucrările originale ale elevilor Liceului de Artă din municipiul Oradea evidențiază informațiile dobândite de aceștia în cadrul întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.
Recomandări pentru părinți
– Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:
– Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
– Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
– Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri.
Recomandări pentru copii
– Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
– Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor.
– Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!
– Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
– Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.
– În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
– Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
– Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.
apr. 02, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 13, 2025 0
mart. 11, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0