Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 30, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2385 vizualizari
Scandal în toată regula pe marginea operațiunilor de explorare și exploatare de hidrocarburi în zona stațiunii Băile Felix. La solicitarea Radio Transilvania, firma Transgex (care deține licență de exploatare a apelor geotermale și în locul cu pricina) susține că Guvernul a dat în concensiune perimetrul EX-3 Băile Felix deși nu ar fi avut voie, zona respectivă suprapunându-se cu cea în care firma exploatează apa geotermală.
Și, pe lângă acest aspect de nelegalitate semnalat, Transgex semnalează că, în caz că vor fi găsite resurse de gaze neconvenționale (de șist), acțiunile de fracturare hidraulică (prin care acestea ar urma să fie scoase) ar avea repercusiuni foarte grave: periclitarea sau chiar compromiterea apei geotermale din zonă. De asemenea, nu este exclusă dezechilibrarea hidrostructurii și nici poluarea chimică a apei. Care, astfel, va deveni inutilizabilă.
Răspunzând colegilor noștri de la Radi Transilvania, cei de la Transgex mai atrag atenția că celebrul perimetru EX-3 Băile Felix cuprinde Municipiul Oradea, precum și orașul Aleșd. Mai mult, se pare că, la acordarea dreptului de concesiune nu s-a ținut cont de faptul că este vorba despre o zonă care se suprapune cu cea de protecție hidrogeologică Oradea – Băile Felix – 1 Mai – Livada – Sântandrei, instituită tocmai pentru ca resursele geotermale să fie protejate.
În opinia specialiștilor de la Transgex, deoarece cercetările din ultimii zeci de ani nu au evidențiat în această parte a județului acumulări de hidrocarburi convenționale, este evident că Guvernul a urmărit permiterea scoaterii gazelor de șist. Dacă ele vor fi descoperite. În perimetrul cu pricina ar exista doar un singur pachet de șisturi argiloase, care reprezintă un fel de ecran al acoperișului acviferului termal de mare adâncime. Transgex transmite că o intervenție acolo prin fracturare hidraulică ar distruge rezerva de apă geotermală de sub Municipiul Oradea. La fel, în urma injectării de substanțe chimice, și rezerva de apă geotermală situată la mică adâncime în Băile Felix va fi afectată, aceasta urmând să fie infestată și devenind de neutilizat de hotelurile și pensiunile din stațiune. „Bonus”: nici apa rece (potabilă) subterană (de până la 300 m adâncime) nu va scăpa de relele date de foraje.
Având în vedere toate aceste aspecte și iminența pornirii căutărilor după hidrocarburi (după ce Guvernul a publicat în Monitorul Oficial hotărârea prin care se dă undă verde acestora), firma Transgex se pregătește să facă toate demersurile legale „pentru a se lua măsuri responsabile de protecție și siguranță a acviferelor cu ape subterane”.
mart. 18, 2025 0
mart. 11, 2025 0
feb. 10, 2025 0
ian. 30, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0