Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
sept. 01, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1178 vizualizari
„Alo, bună ziua! Vă sun de la Ambasada / Consulatul României din Madrid. Fiul / fiica dvs, aflată în concediu aici, a fost implicat / implicată într-un accident de circulație. Ai dvs. sunt bine, însă există o victimă în stare gravă, internată în spital, iar pentru ca lucrurile să se rezolve este nevoie să trimiteți de urgență 4.000 euro…” – aproximativ așa sună monologul unui escroc care a și reușit, culmea, să convingă un cetățean din Oradea să trimită banii ceruți. Ba mai mult decât atât, a doua zi, aceeași sumă i-a mai fost solicitată pentru continuarea „rezolvării” situației din Spania. Din nefericire, asemenea cazuri, botezate „Metoda Accidentul” de către polițiștii care se ocupă de descoperirea celor care comit asemenea înșelăciuni, sunt tot mai multe.
Luni, 1 septembrie, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), a adresat un apel către cetățeni și le cere acestora să nu se lase păcăliți de apeluri de acest gen venite de la persoane pe care nici nu le cunosc. Popa spune că escrocii s-au specializat pe persoane vârstnice, mai credule și care reacționează emotiv, fără să verifice dacă cele auzite la telefon sunt reale. Se pare că infractorii sunt extrem de versați și, de multe ori, înainte de a suna pentru bani, își pregătesc terenul documentându-se despre familia ochită: dacă sunt copii, unde sunt ei, unde lucrează, dacă sunt plecați din țară unde anume se află etc. Iar înșelăciunea ține, din păcate. Cei care păcălesc oamenii vârstnici sau/și naivi se recomandă ca fiind medici, avocați, procurori sau reprezentanți ai Statului Român în străinătate. Numai în Oradea sunt cunoscute oficial peste 20 de asemenea cazuri în care au fost ceruți bani pentru rezolvarea urmărilor de diferite evenimente rutiere. Cazul cu cei 4.000 de euro solicitați este real. Chiar și bonusul putea fi real, însă vigilența funcționarilor bancari a blocat tranzacția, păgubitul făcând în cele din urmă verificări și dându-și seama că a fost tras pe sfoară.
Chestorul Liviu Popa cere maximă precauție din partea tuturor și recomandă ca în cazul primirii de asemenea apeluri telefonic reflexul să fie numărul 112 pentru denunțarea escrocheriei. De asemenea, cetățenii ar trebui ca imediat ce li se aduce la cunoștință producerea unui asemenea „accident” să ia legătura cu cei „implicați”, cu rudele despre care li se vorbește și să verifice situația lor. Șeful Poliției bihorene atrage atenția că, de regulă, banii deja trimiși nu pot fi recuperați chiar dacă suspecții sunt descoperiți și identificați. Lucru care se și întâmplă. Oamenii legii au reușit să dea de urma mai multor escroci: este vorba despre deinuți în diverse penitenciare din România (nu și la Oradea), care lucrează cu complici aflați în libertate. Dar chestorul Popa precizează că pericolul unor asemenea practici zace nu doar în prejudiciul efectiv produs (banii pierduți), ci și în starea emoțională creată unor persoane de vârsta a treia. Aceștia, spune inspectorul-șef de la IPJ Bihor, mai cad victime și unor falși reprezentanți ai diverșilor „furnizori de utilități” care se cer în casele lor pentru a face unele „verificări”, după care fură ce găsesc de valoare din apartamente în timop ce proprietarul merge să le aducă un pahar cu apă solicitat de escroc.
Recomandarile antivictimizare de la IPJ Bihor le găsiți în fișierul atașat.
mart. 11, 2025 0
sept. 25, 2024 0
sept. 05, 2024 0
aug. 01, 2024 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0