Actualizat aprilie 4th, 2025 11:43 AM
mart. 27, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2347 vizualizari
Comparând antimaghiarismul cu antisemitismul şi xenofobia, eurodeputatul Tokes Laszlo a prezentat, la Oradea, ediţia cea mai nouă a Transylvania Monitor. Este o colecţie de relatări / articole din presa locală şi naţională în care sunt descrise diverse evenimente ce au legătură cu comunitatea maghiară şi despre care Tokes şi reprezentanţii Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, respectiv cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania spun că ele se înscriu în categoria manifestărilor antimaghiare.
În conferinţa de presă organizată luni, 27 martie, la biroul său de europarlamentar de pe str. Jean Calvin din Oradea, fostul episcop a declarat că asemenea acţiuni îndreptate împotriva comunităţiii maghiare şi a unor oficiali de etnie maghiară au rădăcina inclusiv în perioada ceauşistă, când ideologia naţional-comunistă era clădită şi pe un asemenea pilon. Tokes Laszlo spune că se asistă la o serie de manifestări de „ură verbală şi faptică”, afirmând că soluţia pentru garantarea respectării drepturilor maghiarilor din România ar fi autonomia. Doar că „guvernele României refuză până şi o discuţie despre aceastăn temă”, însă partidele politice scot, periodic, „cartea maghiară” din joben în scopul de a obţine voturile celor pe care îi mai pot manipula cu astfel de subiecte. De altfel, Tokes a precizat că nici ei şi nici ceilalţi maghiari nu au vreo problemă cu vecinii şi prietenii lor de etnie română, însă e regretabil că majoritatea din ţara noastră încă mai poate fi indusă în eroare de către politicieni.
Documentul de 40 de pagini, denumit Monitor al Drepturilor Minoritare şi ale Omului, conţine acte antimaghiare petrecute în perioada 2014 – 2016. Redactat de Nagy Attila, în Monitor apar tot felul de scandaluri locale, acţiuni în instanţă, cazuri privind folosirea limbii maghiare, ameninţări diverse şi altele. Desigur, deşi majoritatea cazurilor semnalate provind din zonele Harghita, Covasna şi Cluj, sunt inventariate şi chestiuni din Oradea/Bihor. De exemplu, nu putea să lipsească acel caz generat de arborarea steagului secuiesc la balconul biroului de eurodeputat al lui Tokes, arborare care a condus la declararea drept „material publicitar” a drapelului cu pricina de către Tribunalul Bihor. La fel de incriminată este şi aruncarea la groapa de gunoi a unei cantităţi substanţiale de documente ale Primăriei Oradea datând din perioada administraţiei maghiare a oraşului.
De asemenea, se menţionează vandalizarea statuilor Holnaposok (de la Liceul „Ady Endre”), Bethlen Gabor (monument care a fost învelit în tricolorul românesc) şi Jozsef Attila. Totodată, în Monitorul cu gesturi antimaghiare se menţionează despre intenţia iniţială a administraţiei Bolojan de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Parcul Olosig. Îndepărtarea plăcuţei cu numele unguresc al Crişului Repede de pe podul din centrul orădean este şi ea listată în „catalogul” prezentat de Tokes Laszlo. Se vorbeşte şi despre mânjirea, în data de 15 martie 2016, a plăcuţei cu numele maghiar al Municipiului Salonta, seria locală a actelor antimaghiare culminând cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care clădirea fostei Policlinici Mari de pe str. Republicii revine Statului Român (deci Consiliului Judeţean Bihor).
Transylvanian Monitor este disponibil şi pe pagina web oficială a europarlamentarului Tokes Laszlo. Şi preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a salutat iniţiativa şi a precizat că documentul va fi prezentat în cadrul mai multor întâlniri pe care le va avea, pe linie politică, cu formaţiuni care l-au invitat la diverse congrese şi şedinţe. Prezent şi el la conferinţa de presă de azi, Szilagyi crede că acest Monitor are rolul „de a schimba lucrurile în bine”.
mai 08, 2017 0
apr. 18, 2017 0
mart. 27, 2017 0
mart. 15, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0