Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 11, 2014 Andrei Şandor Învăţământ 0 2572 vizualizari
O scrisoare deschisă semnată de profesori de la și susținută de părinți ai unor elevi care frecventează Colegiul Național „Octavian Goga” (foto – ovidan.ro) din Marghita îl pune la zid pe directorul unității, Marcel Sas. Cele semnalate în epistolă au ajuns deja și în presa centrală, șeful Colegiului, dar și inspectorul general Daniel Negrean fiind luați la întrebări pe posturile de știri. Concret, reclamanții (profesori și părinți) acuză practici neortodoxe în privința strângerii de bani, sumele cu pricina fiind cerute mai mult sau mai puțin imperativ. De asemenea, în „plângerea” trimisă (nu doar presei, ci și ISJ Bihor, conform Realitatea TV), directorul școlii din Marghita e pârât pentru că ar fi impus o normă de minimum 3 fișe fiscale / clasă, prin care părinții să își direcționeze cei 2% din impozitul pe venit către Colegiul „Goga”. Pe lângă toate acestea, lui Marcel Sas i s-ar pune în cârcă cheltuirea discreționară a 10.000 euro, câștigați de școală prin participarea la un proiect, dar și „decontarea” prin părinți a mobilierului destinat clasei pregătitoare, în timp ce, după cum se știe, aceste investiții au fost suportate integral de Ministerul Educației Naționale (MEN).
La „Goga” totul e OK
Invitat să răspundă în direct la acuzele ce i se aduc, așa cum era de așteptat, Marcel Sas a negat totul, oferind explicații care, aparent, stau în picioare. La fel, șeful ISJ nu a părut nici el impresionat de epistola profesorilor și părinților, deși dascălii contestatari și-au dat și numele tocmai pentru a da un aer și mai serios celor relatate. Daniel Negrean a răspuns și el întrebărilor, arătând că au fost făcute verificări la Marghita, că nu toate cele semnalate în scrisoare se confirmă și că procesul educațional de la Colegiul „Goga” se desfășoară în termeni normali. Totodată, Negrean crede că scandalul este generat din dorința unor profesori de a ieși în evidență.
Șpaga în școli – albită prin Asociațiile de părinți
Cert este că, din nou, în chestiunea extrem de controversată a banilor adunați de părinți, atât conducătorii instituțiilor de învățământ, cât și reprezentanții MEN (de la centru și din teritoriu) arată cu degetul spre…părinți. „Dacă domniile lor consideră că vor să îmbunătățească dotarea claselor” sau „Asociațiile de părinți pot gestiona sume de bani adunate în mod voluntar” sunt două dintre principalele formulări utilizate atunci când cineva are îndrăzneala să semnaleze că avem de a face cu un adevărat fenomen generalizat. Și că, de la „simplele” sume destinate fondului clasei/școlii (n.b.: fond ILEGAL, după cum a precizat și ministrul Remus Pricopie) se ajunge la tot felul de cadouri cu toate ocazii imaginabile (1 și 8 martie, ziua de naștere a dirigintei/învățătoarei/profesorului etc.) și la alte cumpărături. Adică, oarecum, tot părinții sunt de vină pentru că au, de cele mai multe ori, inițiativa. Dar nimeni nu oprește cadrele didactice să refuze „micile” atenții.
Bihorstiri.ro a cerut, vineri, de la ISJ Bihor o informare legată de eventuale plângeri/sesizări privind astfel de acțiuni de strângere de bani în școlile din județul nostru. Purtătorul de cuvând al instituției, Claudiu Damian, a promis o documentare în acest sens și un răspuns în cursul zilei de luni (13 ianuarie).
Scânteia declanșatoare
Cazul de la Marghita apare în plin scandal național declanșat în urma dezvăluirilor de la Școala nr. 10 din capitală, unde o învățătoare a fost înregistată în timp ce își manifesta fără jenă nemulțumirea cu privire la cadourile primite și la bani strânși de părinți. Între timp, în urma depunerii a unor plângeri și a unei anchete a Inspectoratului Școlar al Municipiului București, învățătoarea în cauză a fost dată afară.
Ministru: Profesorii nu pot fi agenții editurilor!
Vineri, 10 ianuarie, ministrul Pricopie a susținut, de altfel, o videoconferință cu șefii Inspectoratelor Școlare Județene, cu reprezentanții sindicatelor și cu cei ai asociațiilor de părinți. Directorilor de unități școlare li s-a dat un termen de 2 săptămâni, timp în care aceștia vor trebui să prelucreze regulile în fața tuturor cadrelor didactice, să le spună din nou tuturor ce se permis și ce nu în materie de bani. Mai mult decât atât, Remus Pricopie a atras atenția că, de exemplu, este interzisă și promovarea și vânzarea în unitățile de învățământ a manualelor/caietelor/cărților auxiliare scoase de unele edituri este ilegală. „Profesorii nu au voie să devină agenţi comerciali”, a avertizat ministrul. Rămâne de văzut cât de speriați vor fi directorii, cadrele didactice, editurile și părinții favorabili practicilor nepermise.
oct. 30, 2024 0
sept. 19, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 30, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0