Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 09, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 1247 vizualizari
Refuzul Consiliului Local Oradea de a prelua de la Consiliul Județean gestionarea programelor guvernamentale Laptele și Cornul, respectiv Fructe pentru elevi, l-a cam supărat pe Radu Țîrle. Președintele județului consideră că trecerea la autoritățile locale a acestor licitații nu ar face altceva decât să crească calitatea produselor care ajung pe băncile copiilor bihoreni. Inclusiv a celor din Oradea, municipiul reședință de județ fiind singura localitate care a refuzat preluarea. Liderul CJ spune că, oricum, instituția pe care o conduce este „un fel de poștaș” care primește banii de la Guvern și îi redistribuie în teritoriu. Principalul motiv pentru care CJ pare că s-a gândit să descentralizeze licitarea celor două programe este că nu are școli în subordine (n.b.: excepție făcând cele 4 instituții speciale). „Cred că ar fi corect și în interesul elevilor ca toate licitațiile să fie organizate de primării”, a declarat recent Țîrle, vizibil iritat de refuzul administrației locale de la Oradea, condusă de colegul său de partid, Ilie Bolojan (PNL). De asemenea, președintele CJ crede că prin licitații organizate pe primării, prețurile la care s-ar ajunge ar fi mult mai mici. Un alt aspect este că, cel puțin la nivel de comune, la aceste licitații s-ar putea prezenta producători locali, iar Radu Țîrle spunea încă din campania electorală din 2008 că are intenția de a sparge monopolurile firmelor mari. Ca și la drumuri, așa și la corn/lapte și măr. Se pare că CJ nu renunță la ideea de a transfera Primăriei Oradea licitarea celor două programe destinate elevilor. Președintele Țîrle spune că se va mai întâlni cu Executivul municipiului. Situația nu este nouă. În 2010 s-a întâmplat același lucru, Oradea nedorind să preia gestionarea programelor pentru copii, CJ rămânând să se ocupe de problemă. „Cel mai înțelept cedează” – a fost replica lui Țîrle care nu s-a abținut și l-a șicanat de la depărtare pe primarul Bolojan: „Unde nu au specialiști primăriile, îi ajutăm. Avem experiență. Le trimitem, în măsura disponibilului, personal de specialitate”, a menționat liderul CJ, știind foarte bine că Municipalitatea orădeană organizează zeci de licitații de anvergură și că, practic, cele legate de lapte/corn și măr ar fi un mizilic.
De precizat că în mandatul actual, Ilie Bolojan a mizat foarte mult pe reducerea anumitor costuri și cheltuieli tocmai prin scoaterea la licitație a serviciilor și investițiilor. Motiv pentru care pare de neînțeles de ce tocmai cele două programe guvernamentale destinate elevilor (care învață în școli întreținute de Municipalitate) sunt refuzate. În motivarea respingerii, Direcția Economică arăta că este nevoie ca administrația locală să blocheze anumite sume de bani pentru lapte, corn și mere, urmând ca sumele respective să fie recuperate ulterior de la Guvern.
Mai este o lună până la debutul noului an școlar. Reprezentanții CJ Bihor asigură că, indiferent de decizia finală a Primăriei Oradea, copiii din școlile municipiului nu vor fi privați de lapte, corn și măr.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0