Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 20, 2016 Florin Coman Actualitate, business 0 2641 vizualizari
O Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) României, adoptată în luna octombrie a acestui an, poate avea rol de sperietoare pentru orice cetățean racordat la un sistem centralizat de încălzire bazat pe gaze naturale. Și pentru orice client al unui furnizor direct de gaze naturale. Începând cu primăvara anului 2017, mai devreme decât era prevăzut într-un calendar inițial de liberalizare a prețurilor, tarifele pentru gaze vor crește.
OUG în cauză se referă la modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre altele, actul normativ emis de Guvernul Cioloș – și care a primit deja binecuvântate și în Parlament – prevede că producătorii și furnizorii de gaze au noi obligații să încheie contracte pe piețele centralizate, stabilite legal până în 2021, respectiv că o parte a cantităților de gaze vor trebui tranzacționate pe bursă. Foarte repede, Ministerul Energiei a și publicat cotele procentuale aferente obligațiilor producătorilor și furnizorilor pentru vânzarea unor cantități minime de gaze naturale la bursă.
Astfel, potrivit site-urilor de specialitate, 30% este cota procentuală aferentă obligației producătorilor, 20% – e cota procentuală aferentă furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, în calitate de cumpărători, iar alți 30% înseamnă cotă procentuală aferentă furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, în calitate de vânzători, în relația cu clienții angro.
Dincolo de teama pe care toți beneficiarii de sisteme de încălzire/apă caldă centralizate o pot simți gândindu-se la tarifele care urmează să fie practicate, sunt și voci „industriale” serioase care atrag atenția asupra pericolelor ce pot pândi în urma adoptării acestei Ordonanțe. De exemplu, după cum notează cei de la investenergy.ro, șefii Arcelor Mittal Galaţi susțin că preţul gazelor va creşte după ce producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să comercializeze pe bursă cel puţin 30% din cantităţi. În opinia reprezentanților gigantului industral, această obligaţie ar trebui introdusă gradual și nu brusc, de la 1% la 30%, cum are în vedere Guvernul. De asemenea, temerea, inclusiv a producătorilor, este că, așa cum s-a întâmplat și în Polonia, va crește prețul gazelor pentru producătorii industriali.
Deci e foarte posibil ca și diversele tarife pentru servicii care au la bază gazul natural să explodeze în următoarele luni. Există deja opinii de specialiști (independenți politic), invitați la diverse posturi de televiziune, care spun că și energia termică pentru populație va avea prețul majorat substanțial în caz că centrala de cogenerare sau centrala termică destinată consumului populaţiei funcționează pe bază de gaz natural.
Pentru a citi integral textul OUG 64, accesați acest link.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0