Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
aug. 27, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1830 vizualizari
Incendiul de 4 hectare de teren din Nadăr (Spinuș), înregistrat și gestionat ieri (26 august) de pompierii din Sălard, este doar o mică parte a problemelor pe care le provoacă ăn Bihor utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Aceasta pare să fie cauza acestui recent incendiu. Însă, de începutul anului, ISU „Crișana” a fost pe teren în nu mai puțin de 188 de cazuri similare, ceea ce arată că problemele sunt generate de neglijența oamenilor sau de nepăsarea acestora. Chiar dacă ei pot avea pagube însemnate de pe urma unui asemenea eveniment. Și chiar dacă persoanele dovedite că au provocat astfel de incendii pot fi crunt amendate. Conform unui bilanț parțial transmis de ISU în cursul acestei zile, cele aproape 200 de asemenea cazuri au fost „incendii de vegetaţie uscată izbucnite la terenuri virane, păşuni şi terenuri agricole din întreg judeţul”, iar „în unele cazuri, flăcările s-au propagat la culturi agricole şi gospodării, periclitând viaţa oamenilor şi provocând pagube materiale”.
Pompierii atrag atenţia cetăţenilor asupra faptului că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, mari daune materiale şi cu repercusiuni negative asupra mediului înconjurător, afectând totodată, în multe situaţii, traficul rutier prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile de circulaţie. Dar asta nu e tot: „În conformitate cu cerinţele şi standardele obligatorii pentru fermieri, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente (conform Ordinului comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării Rurale, ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România), neprevăzându-se niciun fel de excepţii pentru entităţile pentru care se stipulează această obligaţie”.
De știut că prevederile referitoare la ecocondiționalitate sunt obligatorii pentru următoarele categorii:
– fermierii care solicită plăţi directe şi ajutoare naţionale tranzitorii
– beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite, plăţi de agromediu şi climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăţi pentru angajamente de silvomediu şi măsuri de sprijin în sectorul pomicol
– fermierii care solicită sprijin prin măsura de restructurare/reconversie plantaţii viticole cu soiuri de struguri pentru vin
– fermierii care solicită plăţi prin alte scheme şi măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul naţional pentru care trebuie respectate normele privind ecocondiţionalitatea, în conformitate cu reglementările în vigoare.
oct. 31, 2024 0
aug. 06, 2024 0
mai 09, 2024 0
mart. 29, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0