Actualizat aprilie 1st, 2025 7:39 PM
oct. 19, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2343 vizualizari
Este al doilea sezon de încălzire consecutiv din ultimii ani când, la începutul furnizării încălzirii centrale, conducerea orașului se vede nevoită să își ceară scuze de la cetățeni. Și să apeleze la înțelegerea lor având în vedere că, din nou, debutul perioadei reci a coincis – ce-i drept nu la fel de urât ca și anul trecut – cu șantiere în lucru. Doar că, potrivit viceprimarului Mircea Mălan, responsabil de domeniul termiei, în 2016, frigul a venit mai repede decât în alți ani. Totuși, conform înțelegerii cu constructorul care lucrează la înlocuirea magistralelor, operațiunile s-au încheiat în 15 octombrie, iar de duminică orădenii au început să beneficieze de serviciile Termoficare SA la full power. Sau aproape. În Sânmartin au fost probleme date de un uriaș „dop” de apă răcită pe conducte, situație cauzată de intervențiile făcute pe rețea, însă lucrurile și-au revenit la normal în câteva ore. Asta a spus azi Mălan, confirmat de directorul companiei termice, Stănel Necula.
În acest moment mai sunt în Oradea „2 – 3 zone în care se lucrează” pe partea de cuplare a magistralelor noi la sistem. Astfel, în următoarele zile mai pot fi disconforturi în zona străzilor Mihai Viteazul, Mihai Eminescu și Shakespeare. Urmează și un anunț oficial, cu detalii, despre oprirea timp de aproximativ 48 de ore a furnizării agenților termici în zona Mihai Viteazul. În rest, trecând peste „conflictul” dintre partea reabilitată a magistralelor și cea veche (n.b.: e nevoie de furnizarea agentului termic la o persiune mai mică decât cea optimă, în caz contrar rețelele vechi fiind expuse clar avariilor majore), toți cei racordați la sistemul centralizat orădean de apă caldă menajeră și căldură ar trebui să se bucure de aceste servicii.
Directorul Necula (foto) a precizat că, în afară de punctualele avarii sau de acele ultime intervenții pentru cuplare, dacă cineva nu are apă caldă sau încălzire centrală înseamnă fie că cel în cauză a fost „tăiat” pentru neplată, fie că nu au fost deschise vanele de la intrarea în imobil. Referitor la avarii, directorul Termoficare SA a menționat că are cunoștință de 22 de asemenea cazuri, la care se lucrează încă de marți după masă.
Viceprimarul Mircea Mălan a menționat că, indiferent de diversele critici și nemulțumiri, orașul nu are altă variantă decât să umble la reabilitarea sistemului centralizat. În 2017, imediat ce va fi oprită furnizarea căldurii, se va reîncepe lucrul în cadrul etapei a II-a a proiectului de schimbare a magistralelor. Sunt 15 km de conducte în plan pentru anul viitor (pe fonduri alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare), iar în perioada 2018 / 2019 se va mai „umbla” la magistrale, tot pe bani externi, încă 11 km de conducte fiind în proiect pentru a fi înnoite. Potrivit edilului, este nevoie să mai „strângem din dinți” timp de câțiva ani pentru ca Oradea să ajungă să aibă un sistem termic centralizat pus la punct. Nu de alta, dar, spune Mircea Mălan, 140.000 de oameni depind de acest sistem, orașul nostru nefiind în situația altor localități în care, încă din anii 80, a început introducerea gazului la modul general și s-a mers pe renunțarea treptată la sistemul centralizat.
ian. 03, 2025 0
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0