Actualizat aprilie 7th, 2025 12:34 PM
nov. 13, 2019 Adrian Popa Actualitate, Sănătate, Uncategorized 0 1811 vizualizari
Este cel mai performant aparat pentru operație din lume şi a ajuns la Spitalul Pelican din Oradea.
Astfel, medicii chirurgi și urologi de la Spitalul Pelican Oradea au prezentat miercuri, jurnaliștilor, apoi medicilor de familie, cea mai nouă și mai revoluționară achiziție în domeniul intervențional. Robotul chirurgical da Vinci, produs în Statele Unite ale Americii, este destinat în special operațiilor în cazuri de cancere (colo-rectal, de vezică, de prostată), dar și într-o altă vastă paletă de afecțiuni.
Prof. dr. Adrian Maghiar, șeful secției de Chirurgie de la Spitalul Pelican, împreună cu colegii din secția pe care o conduce și de la Urologie, au descris, succint, de ce e atât de special și de bun acest aparat chirurgical pentru pacient în primul rând, dar și pentru chirurg: „Robotul da Vinci este destinat în general afecțiunilor oncologice, indicațiile sunt pentru eventrațiile mari, dar acest aparat poate fi indicat și în alte afecțiuni, cum ar fi hernia hiatală sau patologia pe coledoc.
Bolnavul ne întreabă mereu ce dureri va avea după operație, când se poate ridica din pat și când poate merge acasă. Prin intervenție cu robotul da Vinci, inciziile sunt foarte mici și prin urmare intensitatea, durata durerilor dar și riscul de complicații scad. În funcție de gravitatea afecțiunii, bolnavul poate fi lăsat să plece din spital acasă mai repede decât în cazul celorlalte tipuri de operații, după trei zile, dar, repet, în funcție de afecțiune, poate chiar și a doua zi”.
Concluzionând parcă unele informații împământenite greșit, prof. dr. Maghiar a declarat că „robotul simplu nu face operație” și a detaliat că pe baza acestui aparat hi-tech, medicul se transpune în abdomen. Cele patru brațe ale robotului sunt mânuite de medic, astfel încât precizia aparatului depinde de pregătirea doctorului. Cu cameră implantată într-un braț și celelalte trei brațe folosite prin creierul robotului, un fel de computer ce oferă vizualizare 3D, mărind imaginea de 10 ori, chirurgul reușește astfel să ajute mult mai mult bolnavul decât dacă l-ar opera clasic sau chiar laparoscopic.
Pe înțeles, acest robot „este ca un Ferrari sau un Maybach față de un Mercedes sau Audi”, a apreciat prof. dr. Maghiar, subliniind diferența de performanță a chirurgiei robotice față de chirurgia laparoscopică și cea clasică.
În timpul prezentării aparatului HI-Tech, jurnaliștii și apoi medicii de familie au putut constata finețea aparatului, testându-i „creierul” (partea de hard și soft a sistemului) și brațele, prin mânuirea unei console. Senzația este că te afli în organism și operezi de acolo, văzând la dimensiune de 10 ori mai mare.
iul. 30, 2024 0
oct. 10, 2023 0
nov. 17, 2021 0
nov. 17, 2021 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0