Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iun. 24, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1681 vizualizari
Ziua de 24 iunie, care în acest an este cu dublă însemnătate, a încurcat un pic socotelile organizatorilor ceremoniei de omagiere a lui Avram Iancu. La 189 de ani de la nașterea eroului, orădenii care au ales ca în această a doua zi a Rusaliilor să își amintească și de personajul istoric al cărui bust se află în Parcul Traian au avut parte de muzică patriotică, de bentițe tricolore și de imagini memorabile. De exemplu cea a jerbei ITRSV, instituție ai căror reprezentanți nu au mai rezistat până la final, astfel încât un military a fost nevoit să depună semnul omagiului la statuie. De asemenea, senatorul Găvrilă Ghilea a putut fi văzut stând lângă fostul său subaltern, Cristian Bitea (subprefect în funcție), cel cu care a fost într-un adevărat război deschis pe când conducea Prefectura Bihor. Un moment ușor jenant, dar „driblat” cu dibăcie a fost întârzierea momentului religios. În ciuda faptului că se dăduse deja comanda „Descoperiți!” (când militarii prezenți au rămas cu capul gol pentru a asista la Te Deum), în câteva secunde li s-a permis să își pună înapoi caschetele/chipiele deoarece soborul de preoți nu sosise la fața locului. Motivul: slujba din a doua zi de Rusalii s-a prelungit, iar protagoniștii (inclusiv preotul militar Mircea Ioniță) încă nu ajunseseră în Parcul Traian. În câteva minute, însă, desfășurătorul evenimentului a putut să își reia cursul imprimat pe hârtie. Manifestarea omagială a fost din nou găzduită de scuarul din fața sediului IPJ Bihor, acolo unde, încă din anii ’90, a fost amplasat bustul lui Avram Iancu, monumentul fiind rezultatul inițiativei fostul șef al Poliției, Lazăr Cârjan. Printre oficialitățile prezente luni, 24 iunie, la ceremonie îi amintim pe primarul Ilie Bolojan, pe subprefectul Cristian Bitea, pe senatorul Găvrilă Ghilea și pe șeful Poliției de Frontieră Oradea, Dan Fătuloiu. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei comunei Baia de Criș, din care face parte și satul Țebea, locul în care Avram Iancu își doarme somnul de veci. De reținut este o parte a celor precizate de preotul Ioniță, cel care a făcut o legătură între Crăișorul Munților și personajul biblic cu numele de Avram, a cărui credință a fost pusă la încercare de Dumnezeu, omul fiind aproape de a-și sacrifica propriul copil cu scopul de a-și dovedi credința. În acest context, vorbitorul de la Oradea spune că și Avram Iancu a fost un incontestabil iubitor de Dumnezeu, dar și de patrie și neam, motiv pentru care numele său poate fi pomenit alături de alți înaintași (-sfinți) ai românilor, ca Ștefan cel Mare. La bustul eroului Revoluției Pașoptiste, participanții au depus coroane și jerbe de flori. Dintre partidele politice, doar PDL și PRM au semnat condica. Înainte de acest moment, un grup vocal format din tineri orădeni a oferit un moment artistic, iar finalul a fost marcat de obișnuita defilare a militarilor, pe ritmul fanfarei.
[nggallery id=1656]
Evenimentul din aer liber, organizat de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” a fost prefațată, de la ora 9:30, cu un simpozion intitulat „165 de ani de la Revoluţia din 1848”. Manifestarea a fost găzduită de sala mare a Primăriei Municipiului Oradea și s-a încheiat cu un recital al corului veteranilor de război „Gen. Traian Moşoiu”.
Festivismul de vară nu s-a încheiat la Oradea. Instituția Prefectului Județului Bihor a anunțat deja un nou astfel de moment pentru miercuri, 26 iunie, când în România se celebrează Ziua Drapelului.
iun. 20, 2024 0
oct. 26, 2023 0
iul. 07, 2023 0
iul. 05, 2023 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0