Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
sept. 26, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1716 vizualizari
Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, pare să nu aibă dubii: verdictul din prima instanţă, în procesul pornit de filiala liberală în urma alegerii, în iunie 2016, a Executivului Consiliului Judeţean (CJ) a fost influenţat politic. Deşi nu rosteşte nume, e clar că liderul pesedist crede cu tărie că, prin mijloace specifice, Ilie Bolojan a reuşit să bage frica în instanţa de Contencios Administrativ care a şi deliberat în favoarea PNL Bihor. Cu două zile înainte de sentinţa ce va fi dată de Curtea de Apel Timişoara, Mang a demontat toate acuzele liberalilor, subliniind că în decizia Tribunalului Bihor apar pasaje integrale copiate din textul prin care filiala PNL a pornit războiul din Justiţie în încercarea de a invalida alegerea preşedintelui şi celor doi vicepreşedinţi de la CJ Bihor.
Pe de o parte, Ioan Mang precizează că un capăt de acuzare se referă la ordinea de zi a şedinţei de constituire, act pe care l-a întocmit prefectul de Bihor şi nu CJ. Aşa că degeaba ar reclama liberalii că nu figura acolo un punct referitor la alegerea unui preşedinte de şedinţă. Lucru, de altfel, despre care liderul PSD spune că ar fi fost aiurea, că nicăieri în ţară nu s-a întâmplat aşa ceva şi că, potrivit legii, preşedintele CJ este cel care, timp de 4 ani, conduce şedinţele de plen ale legislativului. Adică ar fi fost oricum inutilă alegerea unui preşedinte pentru câteva minute, când în lege se prevede din start că decanul de vârstă prezidează până la alegerea şefului CJ. Mang a punctat că situaţia de la judeţ e diferită de cea dintr-un consiliu local, acolo fiind obligatorie desemnarea unui preşedinte de şedinţă din 3 în 3 luni. Motivul: nici primarii şi nici viceprimarii nu pot conduce întrunirile deliberativelor locale.
O altă jalbă PNL-istă, preluată în motivare de Tribunalul Bihor, este că nu ar fi fost în regulă situaţia Comisiei de Validare. Asta pentru că ea ar fi fost formată din numai 2 persoane. Fals, a reamintit Ioan Mang: conform votului consilierilor judeţeni, în şedinţa de constituire a fost aleasă o Comisie din 3 membri (câte unul de la PNL, PSD şi UDMR). „Dacă unul dintre membrii Comisiei de Validare pleacă în timpul unei şedinţe, doi dintre ei pot să ia decizii. Nu înseamnă că dacă unul pleacă nu se mai iau decizii. Pentru că se poate ajunge la situaţia în care, la orice punct care nouă nu ne convine, omul nostru pleacă şi se anulează hotărârea. Ceea ce contravine principiului democratic”, a spus azi preşedintele PSD Bihor. Acesta continuă să ia în calcul varianta că PNL a făcut totul „intenţionat ca să-şi poată crea condiţii favorabile şi să ne dea în judecată exact din motive pe care atunci (n.b.: iunie 2016) nu le-a invocat”.
În privinţa invocării nerespectării secretului votului – din nou un aspect pe care Tribunalul Bihor l-a preluat pe nemestecate din reclamaţia PNL -, preşedintele Mang reaminteşte de scenele în care, de exemplu, Pasztor Sandor aproape că nu a putut să îşi introducă buletinul în urnă, acolo dându-se adevărate lupte greco-romane pentru ca recipientul să nu fie luat pe sus de zeloşii liberali (foto – arhivă) în frunte cu consilierul Dacian Foncea. Toate acestea au fost înregistrate de ziariştii prezenţi, dar nu doar de către ei, filmările cu pricina fiind urmărite cu atenţie de conducerea CJ după ce PNL a intentat procesul. „Am constatat că s-au asigurat condiţiile pentru vot secret. Toată lumea a votat în cabină şi nimeni nu şi-a arătat votul. Am văzut, în schimb, un om disperat (n.b.: acelaşi Foncea) care, cu mâinile sus, agitându-se, urla `Şi-a arătat votul!` la fiecare om care ieşea din cabină … Să vedeţi cum iese doamna Butişcă (n.b.: consilierul judeţean PSD) cu buletinul îndoit şi ţinându-l la brâu, iar dl Foncea, cu mâinile sus (striga) `Şi-a arătat votul! Trăiască PNL! Trăiască presa!`. E o manipulare ordinară!”, a relatat Ioan Mang. Şeful filialei bihorene a PSD se arată surprins şi de faptul că judecătoarea de la Tribunalul Bihor a invocat şi Convenţia de la Veneţia în relaţie cu obligativitatea votului secret. „Conveţia de la Veneţia se referă la procesul electoral. Procesul electoral se încheie odată cu decizia Biroului Electoral Judeţean de finalizare a alegerilor şi cu înmânarea mandatelor. Noi, aici, vorbim despre votul aleşilor în cadrul unui consiliu judeţean. Exact cum vorbim de votul parlamentarilor în Parlament”, a adăugat preşedintele Mang.
În contextul apelului care se judecă la Timişoara, vicepreşedintele pesedist al CJ Bihor speră că cei trei judecători de la instanţa de pe Bega „vor avea răbdarea să citească tot ceea ce am scris noi”. Adică replicile pe care membrii Executivului judeţean le-au dat la acuzele liberale. Iar în caz că speranţele lui vor deveni realitate, Ioan Mang e convins că magistraţii din Timişoara nu vor putea decide altceva decât că modul de alegere a Executivului CJ Bihor a fost corect.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0