Principalele categorii de radiații ionizante naturale sunt: radiațiile cosmice, radiațiile terestre, radiațiile legate de habitatul interior (unitățile publice și locuințe, în interiorul cărora se poate identifica Radonul care provine din materialele de construcții ale acestora). Ponderea cea mai mare din radiațiile ionizante naturale o au radiațiile cosmice, urmate de Radonul din interiorul locuințelor-considerat a fi a doua cauză a cancerului pulmonar, după fumat.
Radiațiile ionizante artificiale provin din unități nemedicale/industriale (centrale nuclearo-electrice, institute de cercetare, depozite controlate de deșeuri radioactive, producători de substanțe radio farmaceutice etc) și unități nucleare/medicale care utilizează diferite echipamente/instalații în scop diagnostic sau terapeutic. La ora actuală în județul Bihor unitățile medicale sunt dotate cu multe echipamente generatoare de radiații ionizante care sunt utilizate în scop diagnostic și terapeutic.
Funcționarea Laboratorului de Igiena Radiațiilor(LIR) din cadrul DSP Bihor este reglementată Legea nr. 95/2006privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, de Ordinul Ministrului Sănătății (MS) nr. 431/2004 care reglementează structura și funcționarea LIR județene și a Municipiului București din structura MS, respectiv de Ordinul MS nr. 6161/2024 care reglementează organizarea și funcționarea Direcțiilor de Sănătate Publică Județene si a Municipiului București. Scopul activităților LIR îl reprezintă supravegherea stării de sănătate a populației, urmarea acțiunilor radiațiilor ionizante naturale și artificiale asupra organismului uman.
LIR din cadrul DSP Bihor desfășoară două tipuri de activități:
Implementarea a 8 subprograme naționale de sănătate publică care fac parte din Programul Național de Sănătate Publică nr. V- Programul Național de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul de viată și Muncă.
Prestări servicii către terți, la solicitarea lor, contra cost, tarifele fiind reglementate de MS.
1. Principalele activități efectuate pentru implementarea celor 8 subprograme de sănătate în cadrul LIR constau din:
-analize de radioactivitate pentru următori factori din mediul natural: apă potabilă, apă minerală îmbuteliată, alimente prin efectuarea determinărilor/parametrilor de: alfa global, beta global, stronțiu 90, Cesiu 137 și Radon.
-supravegherea expușilor profesional din unitățile nucleare medicale la radiații ionizante (a dozelor lunare primite de expușii profesional la locurile de muncă).
-supravegherea nivelului de expunere la radiații ionizante a pacienților în cadrul examinărilor medicale (a dozelor de radiații ionizante încasate de pacienți în cadrul procedurilor medicale de radiodiagnostic, medicină nucleară și radioterapie)
-supravegherea respectării de către unitățile nucleare a Nivelurilor de Referință în Diagnostic pentru unitățile nucleare. Nivelurile de Referință în Diagnostic, sunt niște valori medii standard, stabilite de către LIR-INSP, a căror valoare nu trebuie depășită în radiodiagnostic.
Aspecte detaliate privind activitățile desfășurate de LIR în anii anteriori pot fi găsite în Rapoartele de activitate aferente fiecărui an, pe situl DSP Bihor la adresa: https://www.dspbihor.gov.ro/raportdeactivitate.html.
Activitatea de prestări servicii este reglementată și tarifată conform prevederilor din Ordinul MS 2459/2022, cu modificările și completările ulterioare, detaliile de interes pentru solicitanții potențiali pot fi găsite pe DSP Bihor la adresa: https://www.dspbihor.gov.ro/laboratorul%20igiena%20radiatiilor%20ionizante.html.