Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iun. 18, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1421 vizualizari
În mod cert, ceva s-a rupt între liderii PNL Bihor. Aceștia par să nu (mai) știe dialoga (nici) pe linie administrativă. Cornel Popa și Ilie Bolojan sunt principalii șefi ai liberalilor bihoreni, dar ocupă și cele mai importante funcții de aleși locali prin vot direct. Deși Oradea este fără îndoială motorul dezvoltării județului și e rege neîncoronat al atragerii de bani europeni prin proiecte de multe zeci de milioa de euro, Consiliul Județean (CJ) ignoră Primăria municipiului reședință de județ atunci când vine vorba despre trimiterea proiectelor strategice finanțabile din fonduri transfrontaliere în următoarea perioadă de programare a banilor.
Primarul Ilie Bolojan (foto) s-a plâns de această situație miercuri, 18 iunie, în la finalul unei conferințe de presă care a avut loc în Cetatea Oradea. În ajunul unei ședințe a Consiliului Local, șeful Primăriei și-a dezvăluit dezamăgirea cu privire la modul în care CJ abordează problema banilor europeni transfrontalieri. Concret, edilul liberal a declarat că, fără niciun fel de dezbatre sau consultare, forul județean, prin Horia Carțiș (șeful de cabinet al președintelui Popa), a promovat un proiect cel puțin discutabil: reabilitarea unui drum care să scurteze distanța dintre Bihor și zona turistică Moneasa din Arad. Proiectul ar fi ajuns deja pe masa grupului de lucru româno-maghiar care se ocupă de finanțările cu pricina, din grup făcând parte, de fapt, reprezentanții județelor de pe graniță. „În Bihor avem o situație neplăcută: la grupurile de lucru care au fost organizate în pregătirea acestei sesiuni (de finanțare), reprezentantul județului Bihor a propus ca proiect strategic un proiect de așa zis turism și aume asfaltarea unui drum de aproximativ 15 km în zona comunei Lunca, un drum forestier catalogat drept drum comunal…Practic am facilita deplasarea posibililor turiști din zona Șteiului către stațiunea Moneasa”, spune Bolojan.
Proiectul CJ ar necesita peste 11 milioane de euro, dar, în opinia primarului, acesta nu poate fi considerat un proiect strategic pentru Bihor pentru că „nu are cum să contribuie la dezvoltarea județului”. De asemenea, liderul PNL Oradea arată că cele propuse de CJ nu ar avea nici impact transfrontalier. Ilie Bolojan a mai precizat că, în contextul în care cei de la județ au mers cu acest proiect al drumului spre Moneasa fără niciun fel de consultare a comunităților locale pentru a vedea ce anume doresc cu adevărat bihorenii, Zona Metropolitană Oradea (care reprezintă aproape jumătate din populația județului) a adoptat două decizii. Prima e a Comitetului Director, iar cealaltă a Adunării Generale. Ambele cu același subiect. Este vorba despre propunerea ca proiect strategic al județului nostru realizarea din bani transfrontalieri a unei porțiuni a acelei centuri metropolitane despre care s-a mai vorbit în ultima perioadă. Drumul de aproximativ 7,5 km ar urma să lege zona actualei girații de pe Calea Sântandreiulu (șoseaua de centură a Oradiei) cu comuna Sântandrei (printr-un pasaj rutier peste calea ferată) și cu Șoseaua Borșului (via un drum de legătură și un pod peste Crișul Repede) în zona Sântion (Frigoexpres). Ilie Bolojan crede că ar fi un proiect care ar aerisi traficul în zona de tranzit dinspre Ungaria spre Arad, Deva și Cluj-Napoca, dar ar putea asigura și o bază pentru dezvoltarea zonei prin care trece șoseaua propusă.
Primarul Oradiei spune că problema cu drumul spre Moneasa este că ar consuma aproximativ jumătate din suma totală de care Bihorul va dispune în următoarea etapă a banilor transfrontalieri, fără ca investiția să genereze dezvoltare județului, iar proiectele într-adevăr importante nu ar mai avea finanțare. „Din cei aproximativ 270 milioane de euro care au fost disponibili în etapa anterioară, Municipiul Oradea a contractat 27 milioane. Adică 10% din toți banii care au fost puși la dispoziție pentru toate localitățile din toate cele 8 județe (n.b.: 4 în Ungaria și 4 în România)”, a precizat Bolojan arătând că, probabil, aceeași sumă va fi disponibilă și în următoarea perioadă. 50% din bani vor fi destinați strict proiectelor strategice. Deci vor fi vreo 135 de milioane de euro pentru acestea, restul rămânând pentru alte tipuri de proiecte.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0