Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 16, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1912 vizualizari
Un studiu cu rezultate destul de îngrijorătoare arată că, spre deosebire de copii din alte țări, micuții români trăiesc cu frica lipsei de bani a familiilor în care trăiesc. Cercetarea internațională a fost finanțată de compania Jacobs, iar munca de teren din România a fost efectuată de Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea. În total, peste 17.000 de copii de 8 ani din 16 țări au fost întrebați despre experiențele lor și părerile asupra propriei vieți.
Potrivit studiului făcut public azi, 16 februarie, de Universitatea din Oradea, majoritatea copiilor cu vârsta de 8 ani din statele vizate de cercetarea sociologică se simt mulțumiți cu viața lor, dar o minoritate (în jur de 6%) a acestora are niveluri scăzute de bunăstare. Procentul copiilor cu niveluri foarte reduse de bunăstare variază de la sub 3% în Columbia și România la peste 9% în Etiopia, Coreea de Sud și Marea Britanie. „15% dintre copiii români de 8 ani nu au calculator și 24% nu au acces la Internet de acasă. Deși în general sunt mulțumiți de bunurile pe care le au, aproximativ 42% dintre aceștia sunt adesea sau întotdeauna îngrijorați de banii pe care îi are familia lor. În România, fetele sunt la fel de fericite ca și băieții, dar sunt mai mulțumite de școală decât aceștia. În schimb, fetele sunt mai nemulțumite de locurile de joacă disponibile, dar și de colegii lor de școală. Copiii români sunt cei mai mulțumiți de sine și de familie. Urmează școala și relațiile cu ceilalți, pe ultimul loc situându-se satisfacția cu zona în care trăiesc”. Potrivit profesorului Sergiu Bălțătescu de la Universitatea din Oradea, coordonatorul pentru România al cercetării, „toți cei responsabili de bunăstarea copiilor români ar trebui să ia rezultatele acestui studiu ca punct de plecare al eforturilor de conștientizare și al preocupărilor privind îmbunătățirea calității vieții acestora. Deși copiii români sunt în general fericiți, ei sunt printre cei mai nemulțumiți din toate țările incluse în studiu de spațiile de joacă disponibile. Climatul relațional din școală dar și din afara ei lasă mult de dorit, copiii noștri având nivele dintre cele mai ridicate de violență relațională, dar și de insatisfacție cu prietenii. Copiii romi, cei care trăiesc cu un părinte vitreg și cei lăsați în grija altor rude de părinții care au imigrat au niveluri de bunăstare semnificativ mai scăzute decât ceilalți”.
Câteva date finale ce ar trebui să fie relevante pentru cei care ne conduc:
– peste o treime dintre copiii intervievați au declarat că sunt îngrijorați „adesea” sau „întotdeauna” în legătură cu câți bani are familia lor în Israel, Columbia, Spania și Nepal. În Coreea de Sud și Germania cifra este mai mică de 10%
– mulți dintre copii au declarat că, în ultima lună, nu au fost incluși în jocuri și activități de colegi (41%) și că au fost loviți de alți copii la școală (48%). Aceste experiențe au fost mai frecvente în rândul copiilor cu vârsta de opt ani în comparație cu celelalte două grupe de vârstă în sondaj. Procentul de copii loviți de colegi este cel mai ridicat în Estonia, Marea Britanie și Germania și cel mai scăzut în Coreea de Sud. Procentul celor neincluși în jocuri și activități de colegi a fost cea mai mare în Marea Britanie și România și cel mai scăzut în Coreea de Sud și Etiopia
– aproape jumătate dintre cei intervievați (46%) răspund că știu ce drepturi au copiii; procentul este mai mic decât în cazul copiilor de 10 și 12 ani (58%); copiii din Columbia (73%) răspund cel mai mult că știu ce drepturi au copiii; de asemenea, în Turcia, Etiopia, România și Norvegia peste jumătate din copii răspund „da” la această întrebare.
Cercetarea „Lumile Copiilor” s-a desfășurat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.242 de elevi din clasa a doua, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014. Pentru integralitatea rezultatelor accesați acest link.
apr. 04, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0