Actualizat aprilie 9th, 2025 4:42 PM
sept. 06, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1451 vizualizari
CROSSTRANS, adică „Planificarea unui sistem de transport cu impact transfrontalier la nivelul polilor urbani Oradea și Debrecen”, în care Zona Metropolitană Oradea (ZMO) este lider de proiect și care presupune, printre altele, realizarea de studii de mobilitate și elaborarea a 2 planuri de dezvoltare a transportului public local/metropolitan, va avea un impact și asupra bugetului OTL. În cadrul consfătuirii de ieri, organizată în sala mare a Primăriei Oradea, viceprimarul Ovidiu Mureșan a ținut să precizeze că studiul de trafic care va fi realizat va ajuta la bugetarea societății. Ciprian Barna, directorul general al ZMO, a explicat în ce constă implementarea acestui proiect transfrontalier din care va rezulta și studiul de trafic invocat. Acesta va fi făcut la nivelul principalelor artere rutiere din Municipiu, dar și pe unele rute care leagă Oradea de unele comune din ZMO.
Numărătoare
Vor fi numărate autovehiculele care circulă pe rutele menționate, timp de 5 zile (luni – vineri), între orele 7 – 20, în aproape 30 de puncte considerate a fi cele mai aglomerate. În ceea ce privește numărul de călători, studiul care va fi elaborat în cadrul CROSSTRANS va avea în vedere traseele, capacitatea de transport, frecvența, respectiv viteza de transport și de interconexiune. Se dorește numărarea manuală a călătorilor care utilizează rețeaua OTL, timp de 14 zile, între orele 5 – 23. Urmează, însă, confruntarea datelor culese manual cu cele colectate prin sistemul de numărare automată a călătorilor, atât la tramvaie cât și la autobuze.
Evaluare
Potrivit lui Barna, o altă parte importantă a proiectului tranfrontalier este cea legată de rețeaua de transport public care leagă Oradea de cele 11 comune partenere din ZMO. De asemenea, se are în vedere o analiză a facilităților de parking, de piste ciclabile și zone pietonale din Oradea, precum și aspectul de siguranță în trafic. În acest sens se va lucra la recenzarea tuturor parcărilor, pistelor pentru bicicliști și părți pietonale, inclusiv cele care sunt acum în execuție sau cele pentru care există deja planuri concrete. Totul va merge mână în mână cu efectuarea de măsurători privind poluarea datorată circulației rutiere la nivelul principalelor rute din Oradea. Aceste evaluări de noxe se vor face în intervalul luni – duminică, la ore de vârf, dar și la ore când circulația e mai calmă.
Finanțare pentru dezvoltare
Prezent la discuție, Csuzi Istvan, managerul OTL, unul dintre principalii vizați de CROSSTRANS, a avut ocazia să prezinte un istoric al societății și a putut să-și spună unul dintre ofuri: Ministerul Transporturilor nu e dispus să finanțeze proiecte locale. Astfel, speranța mai stă în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, iar nevoia de finanțare a dezvoltării transportului public local este o necesitate, chiar dacă OTL se poate lăuda că este una bine pusă la punct. De altfel, Csuzi a precizat că OTL se poate compara cu oricare oraș european din punct de vedere al transportului public de călători. Managerul mai consideră că „ne putem mândri am fost singurul municipiu care a cumpărat tramvaie Siemens ULF…nu spunem prețul…”. Referitor la problema Zonei Metropolitane, directorul general al societății de transport spune că OTL nu dorește să se impună ca monopol, ci să integreze operatorii din regiune. Dar toate acestea cu condiția unui sistem unic de taxare și de monitorizare a transportului.
Gata în ianuarie
Poate principalul punct al proiectului CROSSTRANS, studiul de trafic, va fi gata în ianuarie 2013. El va permite, potrivit viceprimarului Ovidiu Mureșan, o mai bună alocare de fonduri pentru societatea de transport. Adică nu este exclus ca fondurile date de la bugetul local să fie mai mici, iar în aceste condiții orădenii se pot aștepta ca OTL să majoreze prețul călătoriilor/abonamentelor în vederea reechilibrării bugetului său. Dar asta, deocamdată, e doar o posibilitate teoretică. Valoarea totală a CROSSTRANS este de 298.470 euro, din care ZMO îi revine suma de 152.140 euro, cofinanțarea locală toală fiind de 4,47%.
dec. 14, 2024 0
nov. 02, 2024 0
oct. 30, 2024 0
oct. 14, 2024 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0