Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iun. 27, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 2046 vizualizari
Inițiativă lăudabilă a artiștilor orădeni de la Studio Act, care au câștigat o finanțare de 80.000 lei de la Fondul Cultural Național (FCN) pentru proiectul „Social acceptabil”. Este vorba despre un demers cu multiple ramificații, poate cea mai importantă fiind cea de dezlegare a limbii oricărui cetățean român care a trecut printr-o experiență legată de corupție. Adică dacă a dat șpagă, i s-a cerut să facă trafic de influență sau abuz în serviciu sau, cine știe, a luat șpagă. Desigur, partea artistică este și ea importantă: artiștii vor să realizeze un film documentar din cele mai tari povești de corupție colectate de la cetățeni, respectiv o piesă de tetru care va fi jucată în mai multe localități din România. Și cu actori din alte orașe. Cireașa de pe tort: invitarea la spectacole a șefilor instituțiilor care pot avea legătură cu darea / luarea de mită sau cu orice altă formă de corupție. Totodată, filmul documentar urmează să fie distribuit sub formă de DVD.
Zi ploioasă azi, 27 iunie, deci atmosferă numai bună pentru a discuta despre una dintre principalele cangrene care ne distrug societatea: corupția. Inițiatorii proiectului „Social acceptabil” se gândesc inclusiv la o teamă generalizată a oamenilor de a vorbi, motiv pentru care e luată în calcul și varianta resemnării. Asta ar însemna realizarea unor materiale (film + piesă de teatru) din care să reiasă ceva ce, parțial, se cam știe: românii acceptă, de fapt, cel puțin micile variante de corupție, se complac și nu există leac pentru această „boală”.
Proiectul a fost scris cu ajutorul Victoriei Balint de la Teatrul Regina Maria, apropiată a celor de la Studio Act. Etapele implementării proiectului au fost prezentate de aceasta, accentul căzând pe partea de documentare. A se citi de colectare a poveștilor despre corupție. Fie pe Facebook, fie pe site-ul studioact.ro, cei dornici să contribuie la demascarea corupției și a corupților pot trimite texte scrise sau filmări cu ei înșiși. Se acceptă și cazuri fictive, potrivit actorului Alin Stanciu, mai ales dacă invenția este clar una foarte posibilă în viața reală. Desigur, este garantat și anonimatul în cazul celor care se tem de represalii în urma dezvăluirilor făcute. Poveștile pot fi trimise până cel târziu la final de iulie.
Urmează etapa din perioada 15 – 17 iulie, zile cu workshop-uri la sediul de pe str. Crinului al Studio Act (lângă Kosher). 30 de persoane vor putea lua parte la acest training care va însemna improvizație teatrală, dar și cursuri muzicale predate de un specialist (deocamdată ținut secret). Finalitatea va fi realizarea unei melodii-generic pentru viitorul spectacol dedicat „Dlui Corupție”. Așa se ajunge la scrierea unui scenariu dramatic, care va fi sarcina lui And Gherghe, cel care va fi regiza spectacolul. În acesta vor fi implicați 6 actori nu doar din Oradea, ci și din alte orașe, repetițiile urmând să se deruleze în august și septembrie. Premiera e programată pentru 17 septembrie, la Oradea, dar aici va fi jucat și un al doilea spectacol.
Proiectul „Social acceptabil” se va încheia printr-un turneu în Satu Mare, Iași, Târgu Jiu, Galați, București și Târgu Mureș, piesa anticorupție fiind montată pe scenele teatrelor din acele orașe. De asemenea, în cadrul serilor respective va fi proiectat și filmul documentar realizat pe baza poveștilor cu corupți adunate de la cetățeni din toată țara. De menționat că, potrivit lui Stanciu, și cei de la Studio Act au astfel de istorioare gata pregătite acoperind domenii precum Sănătate, Învățământ, Finanțe și chiar și … Teatru. Vor fi și ele integrate în creația cinematografică. Sau poate (și) în piesa de teatru.
Pe lângă finanțarea din partea FCN, Studio Act caută sume suplimentare, fiind necesară și o cofinanțare de 15.000 lei. Cei ce doresc să sprijine acest demers al artiștilor orădeni pot intra pe portalul tesustin.ro pentru a face donațiile pe care le consideră oportune. De asemenea, se încearcă atragerea de bani și de la diverși potențiali sponsori.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0