Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 06, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1321 vizualizari
Cum arată proiectele viitorului, investițiile smart, care sunt strategiile și modurile de implementare, au fost doar câteva dintre temele analizate de către experți în cadrul maratonului de dezbateri organizate de către UrbanizeHub, în Cetatea Oradea, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor.
Dezbaterile s-au desfășurat pe 3 piloni: Viziune, Investiții și Administrație Publică. Totodată, cu această ocazie a avut loc și lansarea cărții “Orașul Românesc 4.0” care își propune să ne arate cum vor arăta orașele noastre în 2050 și cum putem contribui ca lucrurile să meargă bine.
În deschiderea evenimentului a vorbit Florin Birta, primarul municipiului Oradea, care a apreciat plusvaloarea adusă de acest volum care își dorește să seteze trendurile competivității orașelor din România.
“Vreau să le mulțumesc experților care au lucrat la cartea Orașul Românesc 4.0. Ca municipalitate am încercat să ținem tot timpul cont de părerea experților. Considerăm că aceasta înseamnă dezvoltare, să încerci să iei idei, părerio și opinii ale celor care sunt potriviți și ale celor care știu ce trebuie să facă pe domeniu. La Oradea suntem o echipă. Împreună cu Mihai Jurca, city-managerul orașului, Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea și alți colegi, suntem o echipă. De când domnul Ilie Bolojan a ajuns la Consiliul Județean și eu la Primăria Oradea suntem parteneri loiali, parteneri corecți și cred că acest lucru se va observa în următorii 2-3 ani când ucrările de investiții vor fi finalizate în județul Bihor și zona metropolitană”, a punctat primarul Florin Birta.
Cartea „Orașul românesc 4.0” încearcă să adreseze chestiunea de viziune, modul în care orașele pot să-și definească viitorul, precum și, care sunt țintele și schimbările care ne așteaptă. Un întreg capitol a fost dedicat conceptelor legate de tehnologia verde, planificare inteligentă, tendințe de dezvoltare urbană până în 2050 etc.
“Mai este mult de lucru pe infrastructură, dar trebuie să ne gândim la ceea ce urmează. Ne-am dat seama și din carte că un oraș pentru copiii este un oraș bun și pentru adulți. Sustenabilitatea și zona energiilor verzi este o condiție de dezvoltare. Va trebui să ne gândim foarte serios pentru următorii ani ce facem noi în direcția aceasta a sustenabilității. Cartea este un manual foarte bun. A fost scris pentru oamenii care au nevoie de indicații foarte clare”, a punctat Mihai Jurca, city-managerul orașului Oradea.
Dezbaterile de la Oradea au atins puncte importante, cum ar fi: mixtul dintre investiții și infrastructură, investițiile legate de parcurile industriale, dar și competitivitatea dintre start-up-uri, unde există un mare potențial pentru a crește idei.
La eveniment au mai participat: Marcel Boloș – ministru Investiții și Proiecte Europene (online), prof. univ. dr. Daniel David – rectorul Universității Babeș-Bolyay (online), Alina Silaghi – director al Agenției Locale de Dezvoltare Oradea, Ioan Popa – primar Reșița, Ilie Bolojan – președinte CJ Bihor, Alexandru – Claudiu Buciu – primar Lugoj, Marcel Heroiu – Banca Mondială. Moderator: Grațian Mihăilescu – UrbanizeHub.
nov. 16, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 01, 2024 0
oct. 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0