Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
dec. 16, 2019 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Cultură 0 1027 vizualizari
Strategia culturală a Bihorului pentru perioada 2020 – 2027, elaborată la inițiativa Consiliului Județean începând din luna august a acestui an, a fost prezentată, luni dimineața, în premieră, în sala de ședințe a Primăriei Municipiului Marghita.
S-au arătat interesați de rezultatele preliminare ale studiilor sociologice efectuate în cadrul procesului de elaborare a acestei strategii operatori culturali din Marghita și Valea Barcăului, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai unor ONG-uri. Aceștia au putut afla de la echipa responsabilă de proiect etapele parcurse în ultimele luni pentru ca ,,Bihorul să aibă o strategie culturală curajoasă, sustenabilă și reprezentativă”, așa cum își dorește conducerea județului.
Potrivit lui Adrian Hatos, profesor la Departamentul de Sociologie și Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Oradea, au fost depuse eforturi pentru identificarea, colectarea, prelucrarea și interpretarea datelor statistice, respectiv a datelor publice disponibile, a fost realizat un catalog online cu principalii operatori culturali din județ și s-au făcut opt focus – grupuri cuprinzând 60 de participanți din diferite categorii ale domeniului cultural – patrimoniu, care au colaborat pentru a creiona o analiză SWOT și a prefigura tendințe de dezvoltare a culturii din Bihor. De asemenea, a fost realizată o anchetă online cu stakeholderi, respectiv operatori culturali. ,,Chestionarul a fost distribuit unui număr de 450 de persoane, dar rata de răspuns a fost foarte scăzută, sub 15%. Astfel, au fost prelucrate răspunsurile transmise de un număr de 60 de respondenți”, a precizat sociologul.
În plus, a fost realizată o anchetă pe bază de chestionar, pe un eșantion aleatoriu de 1150 consumatori de cultură, care și-au exprimat opinia cu privire la posibilitățile și nevoile lor culturale.
Obiective pentru perioada 2020 – 2027
Ulterior, a fost conturată propunerea de strategie pentru dezvoltarea culturii la nivelul județului Bihor, în următorii șapte ani. ,,Misiunea stabilită în cadrul strategiei este următoarea: Județul Bihor, bogat și dinamic din punct de vedere cultural, cultivă creativitatea în fiecare.”, a arătat echipa de experți. În schimb, viziunea adoptată pentru anul 2027 este că prin dezvoltarea sectorului cultural și creativ, în 2030 județul Bihor va deveni un loc mai propice pentru trai, muncă și vizitare, lucru posibil prin atingerea următoarelor obiective majore: educație și profesionalism, promovarea moștenirii culturale, viața culturală abundentă, sinergii culturale și creative, respectiv administrație culturală bună.
La finalul prezentărilor, cei prezenți și-au expus părerea referitoare la informațiile pe care le-au primit, au făcut propuneri, au livrat recomandări și au dezbătut minute bune pe diverse teme care au legătură cu viitorul cultural al județului Bihor, iar echipa de elaborare a promis să țină cont de toate acestea.
,,Mă bucur nespus că cei care au răspuns invitației Consiliului Județean Bihor de a participa la această consultare publică au fost atât de activi, făcând schimb de idei pentru elaborarea unei noi strategii culturale a județului Bihor. Noi ne-am propus încă de la început să cerem sprijinul tuturor părților interesate, pentru ca forma finală a strategiei să fie foarte bună. Credem și mizăm pe comunicare și colaborare”, a declarat Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor. Acesta a mai specificat că procesul de elaborare a strategiei este finanțat de către Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, o instituţie publică de interes judeţean, care are menirea de a contribui la dezvoltarea economico – socială şi protejarea patrimoniului cultural al Bihorului, dar şi a comunităţilor judeţului.
O altă dezbatere publică care va ajuta specialiștii la conturarea versiunii finale a viitoarei Strategii culturale a județului Bihor va avea loc miercuri, 18 decembrie, începând cu ora 11.00, la Biblioteca ,,Gheorghe Șincai”.
ian. 17, 2025 0
aug. 06, 2024 0
iul. 30, 2024 0
iun. 14, 2024 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0