Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 24, 2013 Florin Coman Actualitate 1 2894 vizualizari
Autoritățile județene, istoricii și diversele personalități marcante ale Culturii bihorene sunt pe jar. Jarul a fost încins de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, fostul om de radio local Claudiu Damian (foto stânga). Acesta, de meserie profesor de religie, a descoperit ceva la limita uluitorului cu hilarul: stema oficială a Bihorului are o parte discutabilă, în care versuri din textul actulului Imn al României sunt scrise în greacă (foto dreapta)!
Dezvăluirea nu a picat bine, în mod evident, celor care se află la butoane în diverse instituții de cultură și nici conducerii Consiliului Județean, instituție care are pe „stindard” această stemă din 1998, an în care Guvernul României l-a aprobat în mod oficial. Antena 1 Oradea a întrebat câteva oficialități competente cu privire la cele descoperite de Damian. Managerul Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Aurel Chiriac (membru al Comisiei de Heraldică), spune că nu a observat până acum textul greces de pe stema Bihorului. Șeful Direcției Județene pentru Cultură, Lucian Silaghi a glumit pe seama subiectului, declarând reporterului Antena 1 că nu a văzut ce scrie pentru că e purtător de ochelari. Ceea ce este adevărat. În fine, deputatul-muzeograf Szabo Odon (fost consilier județean deosebit de implicat în problemele județului), ex-component al Comisiei de Heraldică, consideră textul grecesc nu este o problemă serioasă, ci mai degrabă una comică. O tentativă de explicație vine, totuși, din partea managerului Chiriac, care crede că nu e exclus ca persoana care a impus această variantă de stemă să fi vrut „să accentueze ortodoxia din această zonă, pentru că scrierile religioase vechi erau scrise în greacă”.
Cert este că stema nu va rămâne așa. Consiliul Județean Bihor face deja demersurile pentru a modifica semnul distinctiv al județului și ar fi bine ca, înainte de a i se da „bun de tipar”, competenții să se aplece cu o mai mare seriozitate asupra verificării, inclusiv a detaliilor propuse. Asta ca să nu ne trezim ce vreun bumerang desenat peste spicele de grâu sau lângă vița-de-vie. Că așa cum Bihorul nu prea are legături istorice cu Grecia (mai puțin prin primirea în Oradea a unui grup însemnat de cetățeni ai Eladei care s-au refugiat aici din calea războiului civil, în secolul 20), așa nici cu Australia nu avem multe în comun.
aug. 06, 2024 0
iul. 15, 2024 0
mai 21, 2024 0
mai 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Dacă e în greacă, nu prea are legătură cu ortodoxia.
Primele scrieri creştine au fost în limba greacă şi au fost destinate întregii Biserici; adică au fost „catolice”.
Ceea ce rezultă e că: sunt de-ale greco-catolicilor.