Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 10, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 2658 vizualizari
Prima restaurare a statuii lui Szacsvay Imre este în curs. Monumentul inaugurat în anul 1907 a intrat în atenția specialiștilor care au semnalat necesitatea unor intervenții mai ample, iar UDMR Bihor a decis să ia taurul de coarne și să facă cele de rigoare pentru ca statuia din Parcul Libertății a revoluțonarului pașoptist să poată fi admirată și în următorii 100 de ani. Joi, 10 septembrie, consilierul local Ritli Ladislau (vicepreședinte executiv al UDMR Bihor) a prezentat stadiul proiectului de reabilitare / restaurare. Udemeristul a reluat istoricul lucrurilor, reamintind că formațiunea pe care o reprezintă a primit în administrare monumentul, prin hotărâre a Consiliului Local, pe perioada restaurării.
UDMR s-a ocupat și de proiectul tehnic pe care l-a oferit Municipalității, aceasta făcând apoi demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare de la Ministerul Culturii. De menționat că statuia lui Szacsvay este monument istoric începând cu anul 1997, făcând parte din inventarul bunurilor publice ale Municipiului Oradea.
Pentru a strânge fondurile necesare lucrărilor, circa 80.000 de lei, UDMR a apelat la sprijinul Fundației Varadinum și la un parteneriat cu bisericile maghiare tradiționale. Astfel, toți orădenii / bihorenii care consideră că au și pot face acest gest se pot număra printre binefăcătorii monumentului donând diverse sume. Mai mult decât atât, au fost emise niște bancnote speciale „Szacsvay” care pot fi „cumpărate” de cetățeni și care sunt inscripționate cu sumele donate de oameni. Lucrările sunt efectuate de o echipă de specialiști care s-au ocupat și de statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca. Partea de sus a monumentului (statuia din bronz care a fost realizată de sculptorul Margo Ede) este deja în faza aproape finală de restaurare. Trecătorii pot vedea și acum că acea parte a monumentului este învelită în vederea protejării de intemperii, dar și pentru a se încheia anumite reacții chimice generate de materialele / substanțele utilizate de specialiști în cadrul intervenției lor. De asemenea, pentru refacerea soclului, urmează ca la Oradea să sosească marmură din Ungaria. Potrivit consilierului Ritli, la finalizarea restaurării, se dorește editarea unei broșuri care să conțină date despre monument și intervențiile de reabilitare, respectiv imagini din timpul lucrărilor, tipăritura urmând să conțină și lista persoanelor / firmelor care au donat bani.
În cadrul procesului de strângere de fonduri, UDMR și partenerii ei au decis să apeleze și la statul vecin. Urmează ca solicitări de donații în vederea finanțării lucrărilor de restaurare să ajungă inclusiv la Parlamentul Ungariei, în zona ministerelor de acolo, precum și la Primăria Debrecen.
Această acțiune a UDMR Bihor nu va fi și ultima. Ritli Ladislau ne-a declarat că foarte multe monumente publice din Oradea ar necesita intervenții în vederea restaurării. Fără să dea exemple și fără se dezvăluie următoarea țintă concretă, consilierul local spune că există deja planuri pentru reabilitarea unei alte statui de referință din orașul nostru. Dacă totul merge bine, fondurile vor proveni din banii rămași în urma restaurării monumentului „Szacsvay” din Parcul Libertății. De aici, mingea e în terenul potențialilor donatori.
mart. 15, 2018 0
iun. 20, 2017 1
mai 25, 2017 0
apr. 27, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0