Actualizat noiembrie 21st, 2024 2:17 PM
aug. 21, 2024 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 231 vizualizari
Lucrările la Centura Beiuș, cel mai complex proiect de infrastructură derulat de Consiliul Județean Bihor, sunt aproape de finalizare, stadiul fizic al execuției ajungând la aproximativ 90%.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut astăzi, 21 august, o conferință de presă pe traseul centurii, alături de primarul Municipiului Beiuș, Gabriel Popa.
„Această centură a fost așteptată de Țara Beiușului și de toți bihorenii de o bună perioadă de timp, proiectul fiind realizat în parteneriat cu CNAIR și primăriile din zonă, în special cu Primăria Beiuș. Lucrările importante sunt executate. Constructorii au început turnarea stratului de uzură pe mai multe porțiuni, montează stâlpii de iluminat și parapetele în zonele cu viaducte”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
„Pentru Beiuș și întreaga regiune de peste 100 de mii de locuitori, acest proiect de infrastructură este cel mai mare și așteptat, având în vedere traficul intens din oraș. Principalul avantaj va fi reducerea traficului greu din Municipiul Beiuș, care creează disconfort și poluare. De asemenea, proiectul va crește siguranța rutieră, având în vedere numărul mare de elevi din oraș. Este și avantajul creșterii economice, centura facilitând accesul la viitorul parc industrial”, a declarat Gabriel Popa, primarul Municipiului Beiuș.
Centura Beiuș are o lungime totală de 9,3 kilometri, lucrările fiind împărțite în două etape. Complexitatea lucrării este determinată de relieful care a impus construirea a 2 viaducte (de 800 și 700 de metri), a 3 pasaje supraterane (lungime totală: 230 metri) și a 2 poduri (lungime totală: 28 metri).
Primul tronson (etapa I), cu lungimea de 7,3 kilometri, începe din DN76, la intrarea în Beiuș dinspre Oradea, traversează Crișul Negru și Drumul Comunal 231 spre Finiș, ocolind Beiușul la vest. Apoi trece peste calea ferată și Crișul Negru și revine în DN76.
Al doilea tronson (etapa II) are o lungime de 2 kilometri, înspre localitatea Delani. Face legătura între primul sector al centurii și DJ 764 Beiuș – Roșia – Aleșd și asigură accesul către viitorul parc industrial din Beiuș.
Pentru a facilita accesul către Stâna de Vale, Consiliul Județean Bihor va construi un nou drum de legătură de 1,4 kilometri. Traseul noului tronson, care va fi conectat cu Drumul Apusenilor, va porni din pasajul suprateran de la capătul Centurii Beiuș înspre Ștei și va continua până la intersecția cu drumul județean 764A, în apropierea localității Mizieș, comuna Drăgănești. Acesta se află în etapa de proiectare și reprezintă etapa a III-a a Centurii Beiuș.
Vicepreședintele Mircea Mălan a subliniat că proiectul Centurii Beiuș face parte dintr-o strategie a Consiliului Județean Bihor pentru dezvoltarea întregii zone:
„Acest proiect nu e gândit ca un proiect izolat, ci face parte din strategia Consiliului Județean Bihor de a dezvolta această zonă și, de fapt, toate zonele județului Bihor pe modelul dezvoltării orașului Oradea. Împreună cu Primăria Beiuș avem și alte proiecte, precum platforma pentru depozitarea deșeurilor mari, pusă deja în funcțiune, parcul industrial și un aquapark. Aceste invesitții sunt integrate și dezvoltate în colaborare cu primăria.”
Lucrările la primele două tronsoane sunt executate de: Etapa I: Drum Asfalt (Lider), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt (valoare contract: 269.464.711,29 lei, fără TVA) și Etapa II: Drum Asfalt (Lider) și Ile Viorel Construct (valoare contract: 15.589.851,59 lei, fără TVA).
Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, și din bugetul Consiliului Județean Bihor.
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0