Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 30, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1619 vizualizari
„Şi l-au băgat pe Dracu-n casă!”, a spus consilierul judeţean Dacian Foncea la finalul unei şedinţe incredibile a legislativului bihorean. Marţi, 30 ianuarie, primind 27 de voturi „pentru” (deci şi de la PSD/ALDE) din totalul 34 de consilieri, directorul economic al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea poate deveni membru al Consiliului de Administraţie (CA) de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor. Ca reprezentant al Consiliului Judeţean. Culmea, liberalul are această şansă după decesul lui Takacs Mihaly, cel pe care Foncea l-a tot invocat în ultimii doi ani, „acuzând” vârsta înaintată a celui în cauză, etatea împiedicându-l, probabil, să cenzureze aşa cum se cuvine activitatea CAS. Vechi contestatar al acestei instituţii, Dacian Foncea a şi promis că va prezenta public dovezi ale modului în care minimum 700.000 de euro din banii cetăţenilor au fost „furaţi” de către cei care au condus Casa în ultimii ani.
Alegerea reprezentantului PNL în board-ul CAS Bihor poate părea o glumă, dar nu este. Din start, propunerea făcută de liderul de grup Ionel Avrigeanu a fost primită cu zâmbete în plenul de azi al CJ. Preşedintele Pasztor Sandor vorbea chiar despre faptul că îi face „lobby” liberalului. Nu a glumit, însă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care, în calitate de vicepreşedinte al deliberativului de la judeţ, a spus că social-democraţii l-ar vrea pe Foncea în CA al Casei. Vorba aia: dacă vrei să scapi de cineva, promovează-l! Şi de aici discuţii lungi, pe tema posibilei incompatibilităţi a reprezentantului PNL, în caz că acceptă nominalizarea. Şi a acceptat-o, „din respect pentru banii contribuabililor şi pentru Sănătatea bihorenilor”. De asemenea, gustând anumite insinuări, Foncea a precizat că „sunt mulţi care doresc să nu fiu, nici la CAS, nici în CJ”. Replica vicelui Mang: „Nu ne-ar conveni să nu mai fiţi consilier. Aveţi de multe ori poziţii care arată că sunteţi cu coloană vertebrală”. Pentru locul din CA al CAS a mai fost propusă udemerista Pallag Annamaria, dar aceasta a adunat doar 12 voturi „pentru”.
Una peste alta, rămâne deschisă discuţia: este sau nu Dacian Foncea incompatibil cu rolul din CA? Şi dacă da, atunci la ce funcţie ar trebui să renunţe: la cea de consilier judeţean sau la cea de director economic al Spitalului „Curteanu”. În opinia Executivului CJ, incompatibilitatea e în legătură cu poziţia de consilier judeţean. De fapt, celor de la PSD/ALDE/UDMR le-ar conveni ca grupul liberal să ajungă şi el în situaţia de a avea nevoie de vot al celorlalte partide pentru validarea unui înlocuitor al lui Dacian Foncea. De altfel, tot în şedinţa de azi, PNL a refuzat iar validarea mandatului PSD-istului Adrian Szatmari. Deci răzbunarea ar fi dulce. Iar alianţa de la Putere ar avea din nou un vot în plus. DACĂ Foncea ar pleca din legislativ. Pe de altă parte, liberalul nu vede nicio incompatibilitate. În cel mai rău caz ar fi un conflict de interese, căci spitalul al cărui director economic este se află în relaţie contractuală cu CAS Bihor. Situaţia ar putea fi rezolvată prin abţinere în cazul în care CA al CAS ar trebui să voteze ceva legat de Spitalul „Curteanu”.
Reglementările în acest sens sunt destul de ambigue. Potrivit Legii 161 / 2003, un consilier judeţean nu poate fi „…membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă…”. Şi chiar dacă s-ar descoperi o incompatibilitate, Dacian Foncea are la dispoziţie 30 de zile pentru a alege funcţia la care renunţă. Iar o lună de zile este timp arhisuficient pentru demascarea fărădelegilor de la CAS Bihor. Vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, i-a comunicat liberalului că având în vedere declaraţiile grave făcute, se aşteaptă ca liberalul să sesizeze organele competente. Lucru pe care Foncea l-a şi făcut. Potrivit propriilor sale declaraţii de azi, sesizările de rigoare zac de vreo 2 ani prin sertare. Liberalul a informat şi presa, în decembrie 2015, dar şi în august 2015, despre acest subiect.
O clarificare în nebulozitatea iscată azi ar putea aduce Statutul Casei de Asigurări de Sănătate. Conform acestuia, un component al Consiliului de Administraţie nu poate fi, în acelaşi timp, în post de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică, la vreun furnizor de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate ale căror servicii se decontează din fond, la vreo unitate sanitară sau într-un cabinet medical. Dacian Foncea este director economic la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0