Actualizat aprilie 17th, 2025 2:03 PM
dec. 29, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 2105 vizualizari
Dacă e să ne luăm după Shakespeare şi îi completăm cuvintele din „As You Like It”, pentru un actor pur sânge şi lumea de dincolo de moarte este o scenă. Iar Ion Abrudan a plecat spre această a doua scenă din activitatea sa prolifică. Vineri, 29 decembrie, în aplauzele zecilor de colegi de la Teatrul Regina Maria, a câtorva admiratori „civili” şi a familiei îndoliate, veteranul artist orădean a părăsit clădirea din Piaţa Ferdinand. Fizic, pentru totdeauna. Însă, el va rămâne mereu viu în amintirea celor cu care a jucat şi a celor pentru care a jucat în deceniile de carieră exemplară. O carieră pe care, azi, la catafalcul din holul teatrului, a evocat-o camaradul Eugen Ţugulea. După aproape două ore în care, din aproximativ 10 în 10 minute, la căpătâiul lui Abrudan s-au schimbat grupuri de câte 4 actori / colegi / foşti directori care au străjuit sicriul actorului, Ţugulea i s-a adresat pentru ultima oară celui căruia i-a semnat, pe vremuri, primul contract de muncă.
Bătrânul actor a povestit cum Ion Abrudan a intrat din prima la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, într-o perioadă cu concurenţă acerbă. Iar după absolvirea din 1963, actorul a venit la Oradea, scena teatrului de aici devenindu-i a doua casă pentru tot restul vieţii. Cu excepţia unui intermezzo de 3 luni în care, spune Ţugulea, Abrudan a încerca altceva, la Braşov. Dar s-a întors în urbea natală. „Nu ştiu dacă ne-am certat vreodată…”, a mai menţionat fostul director al Teatrului de Stat, cu referire la ultimul spectacol în care, alături de Ion Abrudan, trebuia să imite o ceartă între doi bătrâni actori. Printre cei care s-au recules la sicriul masetrului trecut la cele veşnice s-a numărat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Iar printre cei care au stat de strajă la sicriu au putut fi văzuţi majoritatea actorilor de la Trupa „Iosif Vulcan”, dar şi reprezentanţi ai secţiei maghiare (ex.: actorul Meleg Vilmos, director general al Filarmonicii de Stat). De asemenea, un alt fost director al Teatrului din Oradea, scriitorul Mircea Bradu şi-a făcut şi el datoria faţă de veteranul Abrudan.
Defunctul urma să împlinească 80 de ani peste doar câteva luni. Potrivit UNITER, Ion Abrudan „a jucat peste 200 de roluri, în spectacole cu piese clasice şi contemporane, româneşti şi străine, drame şi comedii, spectacole de revistă, spectacole de poezie”, „a fost iniţiatorul unui faimos Caffe-theatre inaugurat cu Recitalul Nicolae Labiş” şi „a interpretat sute de personaje principale cele mai multe, fiind mereu cotat ca un actor important al trupei”. Printre regizorii de seamă cu care a colaborat se numără Radu Penciulescu, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Zoe Anghel Stanca, Mihai Măniuţiu, Alexandru Darie, Sergiu Savin, Anca Bradu şi Petru Vutcărău.
Ion Abrudan îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Municipal „Kazimir Rulikowski” din Oradea.
Să-i fie ţărâna uşoară!
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 17, 2025 0