Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 17, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1533 vizualizari
Poate din cauza vremii neprietenoase, protestul de azi, anunțat prin Facebook, nu a avut mare căutare în rândul ecologiștilor și al altor cetățeni care se pronunță împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Anunțat pentru ora 18, mitingul propriu zis a trebuit să înceapă ceva mai târziu deoarece, în momentul cu pricina, nu erau lângă Muzeul „Ady Endre” decât vreo 4 oameni. Jandarmii și jurnaliștii veniți la manifestație erau mult mai mulți.
În cele din urmă, au ajuns la miting cei care urmau să scandeze lozincile anti-Guvern, anti-corporații și anti-gaze de șist. Evenimentul de azi de la Oradea a fost pus la cale în semn de solidaritate cu mișcarea oamenilor din Pungești (Vaslui), care încă de la începutul săptămânii au ținut piept, literalmente, utilajelor firmei Chevron, nelăsându-le să pătrundă pe terenul pe care ar trebui, conform contractului și avizelor, să înceapă prospecțiuni pentru găsirea de hidrocarburi. Potrivit lui Orlando Balaș, unul dintre purtătorii de mesaj ai ecologiștilor din Oradea, în Uniunea Europeană există și un principiu al precauției: „Dacă e posibil ca un anumit procedeu tehnologic sau o anumită acțiune să aducă prejudicii sănătății oamenilor, atunci acele demersuri economice nu trebuie făcute. Se pare că noi am uitat de acest principiu valabil în UE”. Balaș mai spune că este un lucru „bun” și „sănătos” că oamenii din Pungești și-au apărat pământurile, care sunt sursele lor de trai. De asemenea, universitarul orădean speră că la fel vor proceda și românii din celelalte zone care sunt afectate de avizele pozitive date de Guvern pentru ca unele firme să poată face cercetări în vederea găsirii de gaze (de șist). Cât despre decizia anunțată de Chevron cu privire la suspendarea activității din Vaslui, Orlando Balaș crede că s-ar putea să fie o „mișcare tactică” și că România seamănă tot mai mult cu țara fanariotă din istorie, „când fiecare domnitor mai vindea o parte din țară; se pare că ultimii conducători au dat subsolul României pentru a ajunge la Putere anul trecut”.
[nggallery id=1946]
În Bihor, zonele date spre explorare sunt Tulca, Tria, Băile Felix, Voivozi și Sârbi. În această din urmă comună, la Burzuc, chiar azi (17 octombrie) s-a consumat un episod aproape similar cu cel din Pungești. Utilaje de prospecțiune au băgat spaima în localnici în momentul în care au apărut pe teren. La protestul de la Oradea a fost prezent și fostul primar al comunei, Nicolae Ghiuro (acum consilier local). Acesta a declarat în fața ziariștilor că autovehiculele menționate au tot patrulat în cursul zilei și au speriat cetățenii, care credeau că vine războiul. Fostul edil reclamă faptul că oamenilor din Burzuc nimeni nu le-a spus nimic despre ce urmează să se întâmple. Iar azi, după ce s-au lămurit, ei și-au manifestat nemulțumirea și spun că nu sunt de acord cu aceste prospecțiuni pe pășunea satului. Ghiuro susține că firma are aprobare de la primarul comunei, dar fără un vot favorabil al Consiliului Local Sârbi.
„Nu corporația face legislația!”, „Refuz, rezist, nu vreau gaze de șist!”, „Ponta, nu uita: azi îți vrem demisia!”, „PSD și PNL – aceeași mizerie!” au fost principalele scandări de luni din fața Prefecturii Bihor.
httpvhd://youtu.be/zcUtNrDzk_8
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0