Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 01, 2015 Andrei Şandor Administrație 0 1298 vizualizari
Liderul local al Pro Democrația se încăpățânează să solicite transparență de la „firmele” subordonate Consiliului Local Oradea. Adrian Simon (foto) le-a tot cerut diverse informații de interes public (și cu legătură cel puțin indirectă cu plătitorii de taxe și impozite), dar reacția lasă mult de dorit. Este vorba despre fostele regii autonome precum OTL sau ADP (ex-RAPAS), despre Electrocentrale Oradea SA și despre noua „bijuterie” a Municipalității, societatea care se ocupă de parcurile industriale.
Culmea, deși e în cea mai dificilă situație (n.b.: insolvență), Electrocentrale SA s-a dovedit cea mai deschisă, furnizând quasi totalitatea datelor cerute de Pro Democrația. Destul de favorabili cu privire la cererile Pro Democrația s-au dovedit a fi și Termoficare SA și ADP. La polul opus, cele mai opace și mai necooperante „firme” ale Primăriei se dovedesc a fi Compania de Apă și societatea Eurobusiness (care gestionează parcurile industriale).
Tocmai pentru că s-a săturat ca șefii acestor entități să se simtă ca pe propria lor feudă și deoarece, aparent, Legea 544 (prin care pot fi solicitate informații de interes public) nu e un aliat destul de puternic în lupta pentru transparență, Pro Democrația Oradea va apela la parlamentarii bihoreni. În caz că aceștia vor manifesta interes pentru temă. Adrian Simon spune că vrea o dezbatere serioasă, sub umbrela Coaliției Rogerius, intitulată „Parlamentari bihoreni la jumătate de mandat”, ocazie cu care intenționează a relua unul din subiectele supuse dezbaterii în noiembrie 2014. Este vorba despre „necesitatea schimbării OUG 109 din 2011 în lege, iar la textul acesteia se dorește a se aduce îmbunătățiri substanțiale pentru a asigura o mai mare transparență atât în faza de selecție a viitorilor membri din Consiliile de Administrație, cât și pe întreg parcursul deținerii acestui mandat”. Reamintim pe această cale că Simon a luat atitudine cu privire la modul mai degrabă ‘pe ascuns’ prin care, la momentul respectiv, societățile subordonate CL Oradea au făcut selecția pentru membrii consiliilor de administrație. Dar lucrurile nu s-au schimbat.
În pregătirea dezbaterii cu demnitarii (invitați câte unul de la fiecare formațiune politică), Pro Democrația Oradea a trimis câte o cerere către conducerea celor 6 companii unde Consiliul local orădean deține pachet de acțiuni de 100%. În vizor: modul în care se reacționează la ideea de transparență și deschidere înspre cooperare. Printre cele solicitate ca informație se numără, spre exemplu, cantitatea de carburant utilizat de autoturismele societăților cu pricina.
De asemenea, profitând de recentul triumf național al Primăriei (via aplicația prin care cetățenii pot reclama disfuncționalități în materie de salubritate, termie, canalizare și alte servicii publice), Simon spune că a înaintat deja o propunere de parteneriat adresată city managerului Eduard Florea. Se vrea o conlucrare „pe atitudinea companiilor subordonate Consiliului local, asta ținând cont de răspunsurile date, nu întocmai deschise și specifice unei democrații închegate”. Cât despre Oradea City Report (n.b.: aplicația câștigătoare menționată mai sus), șeful Pro Democrația Oradea are de făcut o remarcă: „cel mai important premiu din perspectivă democratică și relație deschisă cu cetățenii a fost câștigată de Primăria Timișoara – Premiul pentru Transparență și date deschise”.
mai 12, 2016 0
mai 06, 2016 0
mai 05, 2016 0
ian. 28, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0