Actualizat aprilie 19th, 2025 1:43 PM
mai 27, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 9255 vizualizari
E duminică. Vreme frumoasă. Dacă sunteţi vechi orădeni şi vreţi să mai vedeţi o dată arborii de pe malul drept al Crişului Repede, imediat după Podul Sf. Ladislau, ar fi momentul să vă deplasaţi până acolo. Şi să faceţi poze. Deşi nu va fi uşor, căci firma KESZ, care construieşte localul pe terenul concesionat de Lotus Center (acolo unde a stat cândva Budi Bar) a îngrădit bine de tot perimetrul. Desigur, fiind zonă de şantier, e de înţeles. Puteţi accesa, însă, micuţa piaţetă de lângă peretele pe care, pe vremuri, era afişat programul cinematografelor, iar printre gratii (mai) puteţi fotografia. Veţi observa că şi arborii care încă mai stau în picioare au deja semnul morţii: câte o dunbgă portocalie. Paznicul şantierului a confirmat, într-o discuţie de câteva minute cu reporterul bihorstiri.ro, că se va rade tot. Toţi copacii care erau pe terenul destinat localului cel nou vor fi tăiaţi. Procesul de exterminare a început deja. Se vede de pe partea Primăriei că doi copaci mari au gustat deja preţul modernizării acelui loc.
De menţionat, însă, că nu ar trebui să fie de mirare că acei arbori vor dispărea. Proiectul arhitectural câştigător, pe care toată presa l-a prezentat la momentul respectiv şi pe parcurs (atunci când se făcea referire la refacerea fostului Budi Bar), nu prevede acolo niciun copac „ancestral”. Sunt nişte pete verzi în proiect, însă nu se păstrează nimic din ce a fost în zonă în ultimii zeci de ani. Se pune, totuşi, întrebarea: Oare pentru aceste exemplare din aval de Podul Sf. Ladislau, pe „teritoriul” Lotus Center, a fost sau nu dat aviz pentru tăiere? Să fi fost şi aceşti copaci printre cei 62 pentru care Comisia consultativă a dat aviz în şedinţa din 23 mai? Sau în vreo precedentă şedinţă. Orlando Balaş, membru al Comisiei respective şi specialist în domeniu, crede că nu există aviz de la Agenţia de Protecţia Mediului, pas obligatoriu. Balaş scrie pe Facebook: „Pentru tăierea unor arbori sănătoși trebuie aviz de la Agenția de Protecția Mediului. Dacă cineva din Primărie, de la Urbanism, le-a dat un aviz de construcție care vizează și tăierea acelor arbori, se face vinovat de o faptă penală”. Ecologistul merge mai departe şi îl interpelează pe întâiul gospodar al urbei: „Acum mă adresez domnului primar Bolojan, care în urmă cu ceva vreme a dat afară din primărie o funcționară care a reținut 100 de lei din impozitul plătit în avans de o persoană care a decedat în prima jumătate a anului: pe funcționarii penali de la Urbanism cînd îi dați afară?”. La această întrebare nu va veni răspuns.
Dar e trist să vezi că, indiferent cât de mult se accelerează pe tot felul de lucrări în Oradea în ultimii ani, aproape că nu există proiect care să nu presupună tăiere sau demolare. Totul sub sloganul „nu poţi face omletă fără să spargi ouăle!”.
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 17, 2025 0