Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
sept. 11, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Cultură, Muzică 0 2888 vizualizari
La 5 luni după concertul de lansare a albumului „Horizon”, mulțumită LB Shows, trioul JazzyBIT a revenit la Oradea. Sâmbătă seară (10 septembrie), artiștii au cântat în Sinagoga Zion de pe str. Independenței, loc care devine, încet-încet, perimetru dedicat actelor culturale mai deosebite. Evenimente de care o parte însemnată a orădenilor au atâta nevoie!
De regulă, muzicienilor serioși de pe la noi nu le convine să fie comparați cu confrați legendari de prin Occident. Ce-i drept, fiecare își are propria personalitate și chiar stilul personal. Chiar dacă e aproape imposibil să nu descoperi anumite influențe clasice din stilul reprezentat. Motiv pentru care, în speranța că nu-i ofensez pe cei trei tineri care ne-au încântat seara trecută la Sinagogă, am să fac paralelele pe care le consider adecvate.
Ascultând liniile de bas ale lui Mihai Moldoveanu, puteam foarte bine să îmi închipui că asist la un recital din care face parte Anthony Jackson, John Patitucci sau Nathan East. La fel, stilul de „caracatiță” al bateristului și percuționistului Szabo Csongor Zsolt m-a dus cu gândul la scheme ritmice pe care le-am mai auzit, printre altele, la uriași precum Dave Weckl, Steve Gadd sau Vinnie Colaiuta. Iar pentru a încheia cu seria șmecheriilor teoretice, nu pot decât să îl compar pe claviaturistul Teodor Pop (n.b.: orădean „emigrat în Timișoara) cu Chick Corea, Greg Mathieson sau Richard Tee. Am sentimentul că aceste puneri în oglindă nu-i vor enerva foarte mult pe prietenii mei de la JazzyBIT, una dintre cele mai promițătoare nume de pe cerul jazz-rock/fusion-ului din România.
Aflați la al doilea album de studio și cu o bogată activitate live, cei trei conving nu doar prin talentul individual, ci și prin sinceritate și curajul de a oferi ascultătorului strict compoziții proprii. Nicio melodie din setlist nu e o prelucrare după vreo trupă clasică și celebră. Deși ar fi, poate, mai ușor să atragi public promovându-te cu variante noi ale unor bucăți precum „Spain”, „Take Five”, „Birdland” sau „Maiden Voyage”.
Publicul venit la Sinagoga Zion s-a dovedit realmente doritor de asemenea sonorități muzicale. Liderul de necontestat al trupei, claviaturistul Pop, și-a amintit de perioada din liceu, atunci când mergea în clădirea mai degrabă abandonată de pe str. Independenței și apuca să încerce orga din incintă. Muzicianul și-a dovedit gradul de implicare în creațiile JazzyBIT prin lungi momente de solo, alternând sunetul de pian acustic cu cel de orgă Hammond și chiar de orgă de biserică. Aici nu se poate să menționez că Teodor Pop este unul dintre puținii artiști de la noi care utilizează în mod frecvent un instrument cu sunet special, celebrul / clasicul Fender Rhodes.
Minute frumoase de improvizație cu clape vor rămâne întipărite în memoria celor prezenți la concertul de sâmbătă, dar publicul a apreciat la maximum și acompaniamentul fără greșeală a celorlați doi artiști. Dacă Teodor Pop pare să fie forța creatoare și baza muzicii JazzyBit, întregul de pe scenă (și de pe albume) e completat cu umplerile inventive ale basului mânuit de Mihai Moldoveanu și cu groove-ul inventiv al tobarului Szabo Csongor, cel care iese în evidență fără să acapareze întreaga prestație scenică.
Formația are un destul de susținut program concertistic în țară și în străinătate, așa că aveți toate șansele să îi vedeți undeva. Poate chiar în viitorul apropiat. Nu-i ratați! Va fi o experiență mai mult decât plăcută care vă va face să exclamați: „Încă nu e totul pierdut! Se mai face muzică bună și de acest tip la noi în țară”. De altfel, băieții muncesc deja la al treilea album, așa că nu e imposibil ca ei să dorească să testeze reacția publicului strecurând și ceva nou-nouț în repertoriul scenic de la concertele din perioada următoare.
aug. 01, 2017 0
mart. 22, 2017 0
mart. 13, 2017 0
feb. 26, 2017 1
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0