Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
nov. 11, 2016 Andrei Şandor Actualitate, business 0 2274 vizualizari
În prezența unei mini armate de oficialități – printre care reprezentanți ai Guvernelor Ungariei și României, ambasadorul României la Budapesta și președinți de consilii județene de pe ambele părți ale graniție -, a fost lansat oficial Programul RO-HU pentru perioada de finanțare 2014 – 2020. Este continuarea Programului HU-RO din perioada 2017 – 2013, cel prin care, în Bihor, au fost realizat proiecte transfrontaliere de peste 50 de milioane de euro, finanțarea parțială fiind cu bani nerambursabili.
Joi, 10 noiembrie, Hotel Ramada a găzduit conferința de lansare a Programului prin care cele 8 județe de la frontiera româno-ungară au posibilitatea de a atrage aproape 178 de milioane de euro. Doar că, deocamdată, deși suntem la final de 2016, niciun proiect nu a fost depus. Și nu pentru că nu ar fi fost mușterii, ci deoarece încă nici acum nu a fost publicat Ghidul de finanțare. Așa se face că până și reprezentanta Comisiei Europene, Agnes Monfret, a cam tras de urechi părțile implicate, reamintind că intrăm în al 4-lea an de RO-HU, dar încă nu s-a întâmplat nimic concret. Invitata le-a sugerat celor prezenți să se miște mai bine și să recupereze din handicap pentru ca toți cei interesați să poată profita de posibilitatea accesării unor sume nerambursabile consistente.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor (n.b.: care s-a așezat la prezidiu doar după ce prefectul Claudiu Pop și Mircea Mălan au părăsit sala, probabil pentru că nu erau destule locuri la masa principală…), a declarat că i se pare normal ca Oradea să găzduiască conferința de lansare și a recunoscut întârzierea. Pasztor spune că, cu Ghidul lansat la începutul lui 2017, „ne vom afla în pâine”. Și viceprimarul Mircea Mălan a subliniat că fostul program transfrontalier a ajutat ca în municipiul reședință de județ să se poată implementa 11 mari proiecte. Venit de la Cabinetul premierului maghiar, Perenyi Zsigmond a dezvăluit că, din câte știe, au fost făcute toate demersurile pentru ca, în scurt timp, de prin februarie 2017, să se poată da drumul la proiecte.
Agnes Monfret, cea care este capul „secțiunii” de cooperare transfrontalieră din cadrul Comisiei Europene, apreciază că cele 8 județe de la granița româno-ungară au decis să pună oamenii pe primul loc, aceasta fiind calea aleasă pentru dezvoltare. Oficialul de la Comisie a arătat că prin proiectele ce urmează să fie depuse se prevede, spre exemplu, creșterea numărului de turiști cu aproximativ 500.000 de persoane în zonele vizate, respectiv ca vreo 4 milioane de oameni să beneficieze de servicii mai bune de Sănătate. „Vrem strategii clare cu rezultate clare pentru că este vorba despre banii contribuabililor europeni”, a precizat Monfret în cadrul conferinței de lansare.
Axele prioritare ale Programului RO-HU sunt: protejarea în comun și utilizarea eficientă a valorilor comune și resurselor / îmbunătățirea mobilității transfrontaliere durabile și eliminarea blocajelor / îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere / îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății / îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor / promovarea cooperării transfrontaliere între instituții și cetățeni.
De finanțare în cadrul RO-HU pot beneficia organizații publice, cele echivalente celor de drept public, organizații de non-profit sau grupările europene de cooperare teritorială. Pentru ca un proiect să poată fi eligibil, el trebuie să aibă în mod obligatoriu doi parteneri: unul din România, celălalt din Ungaria. Condițiile suplimentare vor fi scrise în Ghidul aplicantului aferent fiecărui apel de propuneri de proiecte.
iun. 18, 2020 0
ian. 29, 2020 0
sept. 27, 2019 0
mart. 14, 2019 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0