Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 25, 2010 Andrei Şandor Sănătate 0 1189 vizualizari
Proiectul actului normativ a fost în dezbatere publică timp de şapte luni, fiind postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de şapte luni şi constituind unul dintre subiectele dezbătute la consultări cu societatea civilă, asociaţii profesionale şi comisia de dialog social. Tichetul moderator pentru sănătate este una din principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009.
Pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist si în spitale, însă nu şi pentru
asistenţa medicală de urgenţă.
Contribuţia personală prin tichetele pentru sănătate va fi de maximum 600 de lei pe an, dar categoriile defavorizate vor scutite de la plata acestora.
Pacientul va trebui să plătească cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore va scoate din buzunar 15 lei. O consultaţie la medicul specialist din ambulatoriu va costa de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru va fi de 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/episod de internare.
La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate
în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar
României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a
serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia.
Prin introducerea tichetelor pentru sănătate fondurile cabinetelor medicale individuale şi ale unităţilor spitaliceşti vor fi suplimentate conform estimărilor făcute de MS, cu 378 milioane de lei pe an, bani care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sănătate) putând fi utilizaţi pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.
Nu pentru toate serviciile medicale se va încasa coplata. Cele care nu fac parte din sistemul de coplată sunt serviciile acordate în programele de sănătate, în situaţiile de urgenţă, în afecţiunile endemo-epidemice şi naşterile.
De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată aproximativ 8 milioane de persoane: pensionarii cu venituri sub 700 lei lunar, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii fără venituri până la vârsta de 26 de ani şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 29, 2024 0