Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
ian. 14, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1876 vizualizari
Scandalul de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita începe să pară tot mai mult că e o răfuială locală pentru scaunul directorului Marcel Sas. Asta în ciuda faptului că, potrivit inspectorului școlar general, Daniel Negrean, acolo sunt totuși unele probleme pe care conducerea unității trebuie să le rezolve. Dacă nu, s-ar putea să nu se știe, a „amenințat” azi, 14 ianuarie, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor.
În schimb, referitor la scandalul tot mai mare de la nivel național, în care tot mai mulți părinți reclamă presiuni pentru strângerea de bani, fie direct din partea profesorilor / diriginților / învățătorilor / educatoarelor, fie prin părinți-casieri, Negrean (foto) nu neagă fenomenul. Întrebat despre subiect, șeful ISJ a declarat luni că situațiile prezentate la televizor „se întâmplă și în Bihor”. Doar că, potrivit lui Daniel Negrean, părinții sunt cei care insistă, chiar și atunci „când nu e nevoie”. În acest sens, profesorul dă exemplul din clasa propriului copil, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. Acolo, după cum a relatat azi șeful ISJ, în clasa a V-a, deși nu era nevoie, părinții au pus problema strângerii de bani. O mișcare cu care Daniel Negrean susține că nu a fost de acord. Nici în cazul fiului său și nici în general.
Totuși, precum cei de la București care au declarat în ultima perioadă că asociațiile de părinți pot decidă să contribuie la bunăstarea unităților de învățământ, și șeful ISJ Bihor spune că nimeni nu poate împiedica colecta de bani de la părinți, cu mențiunea că aceștia nu sunt obligați să se conformeze. Iar în caz că se adună bani, obiectele cumpărate în mod transparent trebuie să fie gestionate la fel de transparent: chitanță / factură, predare către școală / grădiniță / liceu pe bază de proces verbal de primire. Daniel Negrean mai spune că, în niciun caz, cadrele didactice nu au voie să ducă acasă obiectele achiziționate pentru clasă din banii părinților. „Există comitete de părinți care sunt transparente, care gestionează foarte bine situația și există unele care nu fac acest lucru și de aici pornesc problemele”, ne-a declarat inspectorul-șef școlar.
În ceea ce privește sume de bani pretinse de cadre didactice, Negrean spune că nu există sesizări sau plângeri, dar promite că asemenea cazuri, dacă vor exista, vor fi sancționate ferm. În opinia lui Daniel Negrean, autoritățile locale și Ministerul Educației sunt cele care au obligația de a asigura anumite standarde în unitățile de învățământ astfel încât nici părinții să nu se mai simtă nevoiți să contribuie cu bani pentru dotarea claselor/școlilor.
Mai ales în condițiile în care, teoretic, învățământul obligatoriu este gratuit.
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
mart. 31, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0