Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 20, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1989 vizualizari
În numele marii descentralizări – asumată de USL încă din perioada de campanie electorală din 2012, iar apoi în Parlament – de la 1 ianuarie, Consiliul Județean Bihor se va „îngrășa”. Așa cum se știa, în subordinea forului județean vor trece o serie de instituții care, deocamdată, sunt sub tutela ministerelor. „Feudalizarea”, după cum o numesc deja partidele din Opoziție, va veni și cu resursele financiare aferente, dar, în viitor, probabil și cu disponibilizări. Aproape tot ce se „aruncă” de la centru spre județe va trece în ograda Consiliului Județean, printre puținele unități date Primăriei Oradea numărându-se, de exemplu, Palatul Copiilor și Clubul Sportiv „Crișul”. În rest, pâinea și cuțitul trec la conducerea CJ, mai exact la președintele Cornel Popa și la vicepreședinții Ioan Mang și Kiss Alexandru.
Pe capitole, printre principalele instituții descentralizate sunt direcțiile agricole, acestea urmând a fi reorganizate. La fel, de la 1 ianuarie 2014, vor trece sub tutela CJ oficiile de studii pedologice și agrochimice, casele agronomului și camerele agricole.
În ceea ce privește domeniul cultural, Consiliul Județean preia Direcția județeană pentru cultură și patrimoniu național.
Un consistent transfer de responsabilități vine pe linie de Turism. Autorizarea pensiunilor și clasificarea tuturor structurilor de primire (hoteluri, moteluri, pensiuni), autorizeaza și funcționarea pensiunilor, activitățile ghizilor de turism, centrele de informare și promovare turistică, structurile de primire turistică, unitățile de alimentație publică situate în unitățile administrativ-teritoriale și în stațiuni turistice – toate acestea vor fi în sarcina Consiliului Județean. Același for județean va asigura clasificarea structurilor de primire turistică și vor autoriza activitățile de agrement nautic, precum și activitățile ecoturistice. Autoritățile județene primesc, potrivit legii descentralizării, dreptul de a emite avizele de specialitate pentru documentații de urbanism privind zone și stațiuni turistice, dar și pentru documentații tehnice privind amplasamentul, conformarea și funcționalitatea construcțiilor noi cu destinație turistică. Intră aici structurile de primire turistice (hotel, hotel-apartament, motel, vilă, bungalou, cabană, sat de vacanță, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de 3 camere), structuri de servire a mesei (restaurant clasic, restaurant specializat, restaurant cu specific național sau local, braserie, berărie, grădină de vară, baruri de orice tip, unități de tip fast food, restaurant cu autoservire, bufet expres, pizzerie, snack-bar-cofetărie, patiserie), structuri de agrement turistic (cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalații și dotări specifice agrementului turistic – transport turistic pe cablu, pârtii amenajate pentru practicarea schiului etc.), respectiv structuri de tratament balnear.
În ceea ce privește partea de Educație, de știut că rețelele de învățământul profesional și tehnic vor fi organizate de Consiliile Judetene. Potrivit proiectului pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, palatele și cluburile copiilor și elevilor trec din subordinea inspectoratelor școlare județene în subordinea consiliilor locale.
Executivul descentralizează și Agențiile județene pentru protecția mediului. Ele vor fi reorganizate ca direcții județene și vor fi în subordinea CJ, la fel ca filialele regionale ale Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.
„Noile” direcții județene de sănătate publică vor fi și ele subordonate Consiliului Județean și vor răspunde de centrele de diagnostic si tratament, de centrele medicale (finanțate integral din venituri proprii și din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate) și de centrele județene de întreținere și reparare a aparaturii medicale. Totodată, policlinicile cu plată, finanțate din venituri proprii, ajung și ele să fie comandate de la Consiliul Județean. Șefii acestor direcții județene vor fi numiți prin hotărâre a CJ.
Potrivit deciziei guvernamentale, și direcțiile județene pentru sport și tineret vor fi preluate, iar cluburile sportive trec în administrarea consiliilor locale (cu patrimoniul aferent).
În discursul din Parlament, marți (19 noiembrie), la asumarea răspunderii, premierul Victor Ponta a declarat: „…în baza acestei legi, în 2014, toate autorităţile locale vor elabora norme de personal şi vor veni, în mod sigur – şi asta este o obligaţie pe care o consider necesară, de a veni cu optimizarea schemei de personal, o optimizare pe care la nivel central foarte greu am reuşit, şi guvernul actual şi guvernele trecute, să o punem în practică, responsabilizarea în cheltuirea banului public, prin alocarea fondurilor publice de către aleşii locali, Consiliul local, Consiliul judeţean…” (sursa: guv.ro).
aug. 21, 2024 0
nov. 16, 2023 0
mart. 14, 2023 0
feb. 01, 2023 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0