Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 23, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2051 vizualizari
Cunoscut om al naturii și pasionat de peșteri, bihoreanul Viorel Lascu a ajuns la locul potrivit: în Ministerul Mediului. Venit acasă pentru a participa la Stagiul Internațional de Salvări Complexe, care se desfășoară la Roșia în acest weekend, oficialul guvernamental a vorbit și despre subiectul său de suflet, ariile naturale. Potrivit lui Lascu, e pe finalul circuitului legislativ înființarea Agenției Naționale pentru Ariile Protejate (ANAP), instituția urmând să poată să își intre în atribuții încă din luna octombrie a acestui an.
Scopul ANAP este asigurarea unui cadru necesar pentru managementul ariilor naturale protejate. Cum anume? Potrivit Legii 95/2016, prin instituţii publice aflate în subordine cu rol de administrare a ariilor naturale protejate, prin structuri de administrare special constituite aflate în relaţie contractuală, în coordonarea agenţiei și prin custodii aflate în relaţie contractuală, în coordonarea agenţiei. Viorel Lascu a declarat vineri dimineață că se intenționează preluarea tuturor ariilor protejate neadministrate tocmai în vederea unei bune gestionări.
În caz că la apelurile lansate de Ministerul Mediului privind selecția de custozi nu se prezintă nimeni, va exista posibilitatea ca și comunitățile locale să devină gestionarii acestor arii protejate. Variantă considerată foarte bună în contextul necesității revalorificării tradițiilor și bogățiilor naturale prin intermediul localnicilor, a comunităților care ar putea dezvolta o bună sursă de venit din asemenea activități.
„O altă noutate este cea de a deschide rezervațiile mici, parcurile – aici includ și peșterile – spre contracte de co-management. În felul ăsta, foarte multe dintre ariile protejate vor putea să fie administrate într-un mod prietenos, nu cum sunt acuma, lăsate să devină depozite de gunoaie sau obiect de jaf”, a menționat secretarul de stat în Ministerul Mediului. Astfel, ariile naturale încă orfane vor putea avea un management corect și eficient. Lascu spune că autoritățile locale nu se înghesuie să devină custozi, o scuză putând fi că „nu au un mecanism și nu au o viziune în ceea ce privește valoarea patrimoniului natural”.
ANAP va avea și rolul de a asista autoritățile care vor dori să devină gestionari de arii naturale protejate în vederea construirii de mecanisme de management adecvate. De altfel, Viorel Lascu a declarat că nu va fi un capăt de țară dacă nu vor veni pretendenți pentru administrarea acestor zone protejate. „Legislația existentă ne permite să înființăm 25 de administrații noi. Putem angaja 400 de oameni pe acest mecanism”, a spus reprezentantul Ministerului Mediului.
Ca exemplu de foarte bună practică, Lascu a menționat zona Pădurea Craiului din Bihor (foto – padureacraiului.ro), „model de dezvoltare de jos în sus, în care comunitățile au fost aduse în mecanismul de administrare. Este un mecanism de administrație proprie, prin care zona poate deveni primul Parc Natural Regional al României, cu conducere formată din autorități locale – primării -, organizații neguvernamentale care produc efecte de dezvoltare socială importantă și instituțiile statului care au rol de monitorizare și control”. În opinia secretarului de stat, Statul ar trebui să dispară, încet-încet, din „acest decor al administrării ariilor protejate”. În schimb, Viorel Lascu vede un rol consistent al Statului în ceea ce privește parcurile naturale naționale.
mai 15, 2024 0
apr. 12, 2022 0
iul. 27, 2021 0
mart. 15, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0