Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 02, 2017 Florin Coman Actualitate 0 1662 vizualizari
Urarea „DNA să vină să vă ia!” a fost auzită de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi. Informații confirmate de surse oficiale pentru un post de televiziune central vorbesc despre faptul că Direcția Națională Anticorupție (DNA) ar fi descins la Ministerul Justiției. Potrivit celor aflate de presa centrală, procurorii anticorupție sunt pe calea de a întocmi dosare penale pe numele tuturor acelor membri ai Guvernului Grindeanu care au contribuit la elaborarea Ordonanței de Urgență adoptate aseară, prin care se redefinește abuzul în serviciu, respectiv prin care se modifică cele două acte: Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Se pare că DNA ar fi ridicat o serie de documente de la Ministerul condus de pesedistul Florin Iordache.
Supărarea mare a DNA a fost explicată printr-un comunicat de presă postat pe propriul site. Conform celor publicate acolo, deciziile Guvernului României ar face aproape egal cu zero munca la peste 2.000 de dosare care au fost întocmite fix pentru abuz în serviciu.
Astfel, procurorii anticorupție spun că Ordonanțele în chestiune „favorizează persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție”, respectiv că de prevederile noi „vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu”.
DNA precizează că, „prin dezincriminare, așa cum este ea reglementată de Ordonanța de Urgență menționată, va fi afectată instrumentarea unui mare număr din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA având ca obiect infracțiunea respectivă; în unele situații o parte din aceste cauze se vor clasa”. De asemenea, oamenii legii se tem că „va fi afectat procesul penal într-un număr semnificativ de dosare aflate deja în curs de judecare pe rolul instanțelor (procesul penal va înceta sau vor fi pronunțate soluții de achitare)”.
DNA mai arată că cele mai nocive prevederi sunt:
„- introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu – 200.000 lei (prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată -limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate)
– scăderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sancțiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea)”.
O altă prevedere subliniată de DNA este cea conform căreia nu se aplică sancțiunile aferente abuzului în serviciu „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Mai pe românește, vor fi scutiți de răspundere toți funcționarii publici de rang înalt și mediu (parlament, guvern și organe administrative locale) abilitați să emită, aprobe sau adopte acte normative, indiferent de mărimea prejudiciilor produse prin emiterea anumitor decizii / hotărâri etc. Cei în cauză nu ar mai putea fi trași la răspundere penală.
dec. 07, 2023 0
ian. 13, 2019 0
ian. 09, 2019 0
aug. 09, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0