Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 05, 2024 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 816 vizualizari
Primăria Oradea continuă să amenajeze noi spații verzi și să ofere comunității parcuri și locuri de relaxare modernizate. În acest sens, a fost demarată licitația pentru execuția lucrărilor și a serviciilor de mentenanță a parcurilor Libertății, 22 Decembrie și a parcului din șanțul Cetății.
Data limita de depunere a ofertelor în SEAP este 08.05.2024, ora 15:00, iar valoarea estimată a achiziției este de 40.152.147,27 lei fără TVA.
Modernizarea Parcului 22 Decembrie
Parcul 22 Decembrie, cu o suprafață de 22.570 mp, nu a mai fost amenajat de mai mult de 10 ani. La ora actuală parcul arată necorespunzător, mobilierul stradal este degradat, spațiile de joacă sunt din plastic, nu mai oferă siguranță și nu corespund nevoilor copiilor.
În cadrul lucrărilor propuse se are în vedere modernizarea și reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului velo, piste de alergare etc.), iar prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate.
Parcul va avea mai multe zone funcționale din punct de vedere a activităților și amenajărilor: loc de joacă cu suprafețe de tartan și așchii de lemn, facilități de agrement și sport; teren multifuncțional de sport finisat cu tartan; facilități moderne pentru toalete publice. Parcul va fi dotat cu wi-fi și panouri indicatoare și elemente de orientare, pistă de alergare, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic/beton și sac de plastic etc.
Modernizarea Parcului Libertății și amenajări în lunca Crișului
Zona vizată se află în lungul cursului de apă între podul Sf. Ladislau și podul Dacia. Parcul Libertății cuprinde un strat superior foarte bine definit asupra căruia sunt necesare intervenții de întreținere, iar la nivelul arbuștilor trebuie plantați specii noi de arbori care să sporească atractivitatea spațiului. Se vor planta 154 arbori din speciile castan, salcie, frasin, chiparos de baltă. De asemenea, vor fi amenajări floricole cu 4.700 exemplare de plante perene, arbuști și graminee.
În cadrul lucrărilor de modernizare a parcului și a intervențiilor în luncă vor fi realizate următoarele: zonele de acces modernizate, zona centrală și zonele de odihnă și relaxare bine evidențiate, se va crea o zonă pentru activități sportive, iar spațiul actual de joacă se va desființa și se va realiza un nou loc de joacă din așchii lemnoase.
De asemenea, parcul Libertății va fi dotat cu elemente specifice unui spațiu recreativ: bănci de metal și lemn, bănci electronice tip „smart” cu încărcare USB, panouri informative inteligente interactive, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic și sac de plastic, cișmele de apă potabilă, stâlpi de iluminat pentru parcuri etc.
Se vor face intervenții și în zona statuilor: în zona bustului lui Iosif Vulcan și a statuii Zsuzsannei Lorantffy se propun două spații de tip alveolar, cu finisaj din așchii lemnoase, pentru a ușura accesul în jurul statuilor, în cadrul evenimentelor de comemorare, iar bustul lui Gyula Czaran va fi pus în valoare prin plantații floricole.
Reactivarea și extinderea parcului din șanțul Cetății
Prin proiectul de revitalizare s-a studiat o suprafață de 65.637 mp, din care spațiile verzi reprezintă 55.051 mp, pista de alergare – 926 mp, locurile de joacă – aproape 400 mp, scena în aer liber – 132 mp, lacurile – 787 mp, zonele cu piatră cubică – 810 mp, trotuarele pietruite – 4.294 mp, drum pietruit – 649 mp, alei pietruite cca 1000 mp.
Conform proiectelor municipalității, zonele de acces vor fi prevăzute cu puncte de informare, bănci și coșuri de gunoi. O zonă deosebită va fi zona de acces dinspre str. Constantin Dobrogeanu-Gherea (intersecție cu str. Redutei), unde cele două iazuri vor fi reabilitate. Mobilierul stradal va fi confecționat din cărămidă și va fi tratat împotriva intemperiilor, fiind identic cu cel existent în prezent.
Design-ul spațiilor destinate odihnei şi relaxării va fi unul liber, băncile fiind dispuse liniar sau circular, în funcție de aleea urmată. De jur împrejur, trecătorii vor regăsi compoziții vegetale complexe. În zona destinată relaxării se regăsesc aleile secundare, care vor fi astfel amenajate încât să permită activități de recreere, studiu, citit etc.
Cei mici vor găsi în Șanțul Cetății, în imediata apropiere a zonelor de acces dinspre Calea Clujului, o zonă de joacă special amenajată pentru ei, care este prevăzută cu o suprafață de protecție acoperită cu liant din așchii de lemn. De asemenea se va crea o zonă de spectacole, teatru și cinema în aer liber, care va fi un spațiu amplu care se va desfășura în prelungirea a două dintre bastioanele Cetății.
Aici se va amenaja o scenă în aer liber, care va deservi concerte, proiecții și diverse spectacole. Având în vedere destinația acestei zone, aici se vor regăsi food-truck-urile și toaletele ecologice. Tot aici se vor amenaja trasee botanice cu plante decorative specifice.
Totodată, proiectul de modernizare prevede realizarea unui sistem de irigație automatizat care va ajuta la menținerea zonelor verzi.
nov. 08, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 23, 2024 0
oct. 15, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0