Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
feb. 04, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2966 vizualizari
„Fantoma” fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor încă mai bântuie pe holurile instituției și mai ales prin documentele legate de buget. Marți, 4 februarie, în mai puțin de 10 minute, aleșii bihorenilor au adoptat în unanimitate proiectul de buget pe 2014, nu înainte de o confruntare (deja clasică) între vocea Opoziției, pedelistul Ionel Avrigeanu, și președintele forului, liberalul Cornel Popa.
Șeful grupului de consilieri PDL a reproșat conducerii CJ că, în premieră, bugetul este supus aprobării în ședință extraordinară și că proiectul în sine nu a fost dezbătut în Comisia de specialitate, el nefiind nici expus spre dezbatere publică. „S-a încălcat legea”, a declarat în plen Avrigeanu, referindu-se la faptul că Executivul a ascuns până în urmă cu 24 de ore proiectul. În altă ordine de idei, democrat-liberalul a arătat că, dată fiind împărțirea banilor, „niciun proiect important al CJ Bihor nu va fi finalizat în acest an”. Ionel Avrigeanu a criticat nealocarea de bani suficienți pentru drumuri, dar și suma infimă de 6 milioane lei (link) pentru Muzeul Țării Crișurilor, semn că, în continuare, acest important obiectiv al județului va rămâne în plop. Iar plopul e în aer. Cu toate acestea, consilierul Opoziției a anunțat că grupul PDL va vota bugetul pentru ca portocaliii să nu fie acuzați că blochează județul.
O primă replică a conducerii CJ a venit prin vocea Gabrielei Plugar, șefa Serviciului Buget-Contabilitate. Aceasta, la solicitarea președintelui, a precizat că proiectul de buget a fost postat pe site-ul instituției, „conform prevederilor legale”, de pe la finalul lunii ianuarie. Chiar dacă nici jurnaliștii prezenți la ședința CJ și care, de regulă, caută proiectele, nu au descoperit bugetul propus. Dar cert este că plângerea lui Avrigeanu a fost respinsă. Referitor la celelalte critici aduse de democrat-liberal, vizibil iritat, Cornel Popa i-a spus acestuia că, din start, nu ar trebui să uite că a preluat conducerea CJ cu o datorie de 130 miliarde lei (vechi) în contul drumului de Tinca, din care mai sunt de achitat 45 de miliarde. „Mergem mai departe în baza unor înțelegeri pe cuvânt”, a spus Popa, „lăudând” stilul de management „vizionar” al predecesorului său, Radu Țîrle. La fel și cu Muzeul, șeful CJ a precizat că tot democrat-liberalii s-au „agitat” că șantierul de la noul sediu nu poate fi continuat fiind vorba despre un contract expirat. „Cel puțin aceste două proiecte mi le-ați lăsat ca pe niște pietre de moară”, a declarat Cornel Popa, promițând că ele vor fi finalizate.
Fidel stilului său, consilierul Avrigeanu nu s-a lăsat învins și s-a arătat indignat de faptul că liderul liberal acuză PDL de nerealizarea celor două obiective. Pedelistul i-a reamintit actualului președinte că (și în mandatul trecut) majoritatea din CJ a fost formată din PNL și UDMR, iar PDL a fost și atunci în Opoziție. „Dacă ne învinuiți pe noi, înseamnă că nu cunoașteți realitatea!”, a punctat Ionel Avrigeanu, cu referire la faptul că fosta majoritate din legislativul județului a aprobat prin vot tot ceea ce reclama azi Popa. De fapt, esența polemicii era statutul politic al fostului președinte al CJ. După cum se știe, Radu Țîrle a fost ales uninominal în culori PNL, însă, după un timp, el nu s-a mai înțeles cu consilierii liberali (și nici cu partidul în ansamblu), „trecând”, practic, de partea Opoziției. Dar fără să demisioneze din partid, căci, potrivit legislației, și-ar fi pierdut mandatul de președinte. Plecarea lui Țîrle din fotoliul de șef al CJ s-a întâmplat doar în pragul alegerilor locale din 2012, când a candidat iar ca reprezentant al PDL. „Poate veți vedea unde este colegul care a condus Consiliului Județean și veți vedea că dumneavoastră (PDL) ați lăsat aceste datorii”, a revenit la subiect președintele Popa, țintindu-l pe predecesorul său, acum democrat-liberal cu speranțe de candidat (eligibil) pentru Parlamentul European.
httpvhd://youtu.be/U80pf6Z-1bU
La încheierea acestui război verbal, plenul CJ Bihor a aprobat prin vot unanim bugetul propus pentru 2014. Suma totală (inclusiv a instituțiilor subordonate) este de 267.242.000 lei în ceea ce privește veniturile, iar cheltuielile trecute în buget sunt în cuantum de 277.030.000 lei. De asemenea, este precizat faptul că deficitul de 9.787.000 lei va fi acoperit din excedentul anului 2013.
mart. 05, 2020 0
oct. 03, 2017 0
aug. 29, 2017 0
iul. 27, 2017 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0