Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
ian. 23, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1127 vizualizari
Tăierea / toaletarea unui număr considerabil de copaci în Parcul Bălcescu a isterizat apărătorii mediului înconjurător. Parcul concesionat până în anul 2021 pare stat în stat, dar în care, cu toate acestea, e nevoie de respectarea unor legi. Şi e nevoie de avize pentru tăierea de arbori. Cazul semnalat pe internet şi apoi preluat de presa locală a scos iar din minţi conducerea Primăriei şi pe cea a Direcţiei Tehnice. Marţi, 23 ianuarie, atât viceprimarul Florin Birta, cât şi directorul Mircea Ghitea au încercat să explice două lucruri. Pe de o parte, că Municipalitatea nu a defrişat de capul ei, ci la solicitarea celoui care deţine contractul de concesiune a spaţiului din vecinătatea Muzeului Ţării Crişurilor. De asemenea, că au fost respectaţi paşii legali, fiind solicitat şi aviz de rigoare din partea organelor competente. Pe de altă parte, Primăria pare că se poartă cu mănuşi cu „stăpânii” Parcului Bălcescu, vicele şi directorul tehnic dând vina pe contractul de concesiune, încheiat în 1997 şi amendat un an mai târziu (fiind adăugată perioada de 25 de ani). Adică, poate că fără intenţie, se aruncă mâţa moartă (sau chelită) în orgada anteriorului primar liberal, Mihai Sturza.
Florin Birta spune că înainte de a se proceda la tăierile semnalate de ecologişti s-a mers pe teren, iar Ocolul Silvic a marcat copacii care trebuiau (puteau fi) tăiaţi. De asemenea, având în vedere amploatea scandalului, viceprimarul a precizat că aşteaptă verdict de la Garda de Mediu. Una peste alta, chiar dacă va fi constatată o greşeală, arborii respectivi nu vor mai putea fi repuşi la loc. Şi directorul Ghitea e convins că Municipalitatea a acţionat perfect legal şi găseşte o singură eventuală problemă: neconvocarea Comisiei consultative care decide asupra copacilor ce pot fi sau care în mod obligatoriu trebuie toaletaţi / tăiaţi. Însă, chiar şi aşa, susţine şeful Direcţiei Tehnice, Agenţia pentru Protecţia Mediului mai mult ca sigur că nu aproba tăierile solicitate. Pentru că aşa procedează în 99% din cazuri. Doar că, menţionează Mircea Ghitea, Primăria tot ar fi recurs la tăieri deoarece, potrivit legislaţiei în vigoare, ea este cea responsabilă dacă un copac care cade răneşte/ucide pe cineva sau avariază un bun proprietate privată a unui cetăţean. Şi, din câte se pare, cei care au cerut toaletările din Parcul Bălcescu au motivat prin faptul că arborii respectivi sunt periculoşi.
Directorul tehnic a mai opinat că e uşor pentru „specialiştii” din afară să îşi dea cu părerea, dar a admis că tăierea, dintr-o dată, a unui număr atât de mare de copaci din acelaşi parc a generat o emoţie mare în rândul orădenilor. Împreună cu viceprimarul Florin Birta, şi Mircea Ghitea a recunoscut că nu-i place cum arată Parcul Bălcescu. Dar, nu-i aşa, nu se poate face nimic, căci contractul de concesiune mai e valabil câţiva ani. Resemnare total necaracteristică administraţiei Bolojan.
foto – orlandobalas.wordpress.com
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0