Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 19, 2012 Andrei Şandor Actualitate 1 1760 vizualizari
Sala mare a Consiliului Județean Bihor a găzduit joi (19 ianuarie) un eveniment menit a atrage atenția principalilor protagoniști din scandalul legat de situația comunei Biharia în cadrul Aparegio asupra greșelilor pe care le-au făcut până la această oră. Inițiatorul discuției a fost coordonatorul local al Asociației Pro Democrația, Adrian Șimon, cel care a recunoscut din start că ar putea fi catalogat drept părtinitor al celor din Biharia deoarece părinții lui locuiesc acolo. Întrevederea nu s-a lăast cu nicio detensionare a situației, așa cum era de așteptat. Discuția s-a transformat în doar câteva minute într-o dispută verbală între Șimon și managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, între Gavra și reprezentanții aleșilor comunei rebele, respectiv între Gavra și avocatul Cristian Rusu (cel care reprezintă comuna Biharia în litigiile pe tema Aparegio).
Buna intenție a liderului local al Pro Democrația a scos la iveală încă o dată un adevăr: cei din Biharia doresc modernizare, doresc să aibă rețea de apă/canal demnă de secolul 21, dar pe cât posibil tarifele pentru ei să rămână la prețul plătit înainte de preluarea gestionării serviciului respectiv de către CAO. Adrian Șimon a monopolizat primele aproae 45 de minute ale întâlnirii de azi prezentând un material care a rezumat istoricul conflictului aferent proiectului Aparegio, finanțat prin fonduri de coeziune ale Uniunii Europene via Ministerul Mediului. Ideea reprezentantului Pro Democrația a fost să evidențieze greșelile tactice pe care beligeranții le-au făcut de la izbucnirea conflictului.
Communication breakdown
Printre principalele bube reliefate s-a numărat cea legată de proasta comunicare cu cetățenii din Biharia, despre care se poate spune că, în funcție de anumite supărări sau interese (culmea ale propriilor lor edili!), au fost manipulați. Adrian Șimon a criticat faptul că subiectul nu a fost lansat în dezbatere publică înainte ca procedurile birocratice să demareze. De asemenea, s-a constatat că sunt și puncte neacoperite în partea de proiect eferentă Bihariei: satul Cauaceu. Localitatea respectivă nu ar fi inclusă în viitoarea rețea de apă/canal și care beneficiază și acum de apă potabilă, însă nu prin operatorul regional (CAO). Problema facturilor este un alt subiect fierbinte. În opinia Pro Democrația, facturarea către Primăria Biharia, după care banii ar trebui adunați de la oameni, nu are temei juridic și asta pentru că aleșii comunei nu au dat niciun fel de hotărâre în acest sens. Cu alte cuvinte, vina pentru această stare de fapt aparține exclusiv primăriței Nagy Gizella, cea care a cerut în scris de la Compania de Apă un asemenea tratament.
CAO cea agresivă
Cei care au monitorizat scandalul nu privesc cu ochi buni nici atitudinea „agresivă” a fostei Apaterm. Potrivit lui Șimon, acțiunile anunțate de închidere a apei – care au condus la un moment dat la apărarea cu trupuri a turnului de apă din calea angajaților CAO – au generat un al doilea val de revoltă din partea locuitorilor, care și-au adus aminte că li se cere să plătească de 3 ori mai mult pentru aceeași apă și fără ca, pe moment, furnizorul să fi făcut vreo investiție în rețea. Cu toată părtinirea de care ar putea fi acuzat, Adrian Șimon a detectat greșeli și în tabăra celor răzvrătiți: „Dacă Primăria s-a angajat la ceva, trebuie să găsească o soluție pentru a-și putea ține angajamentul”. De asemenea, prin invocare lipsei unei dezbateri înainte de startul pregătirii proiectului, practic se arată cu degetul și în direcția Primăriei Biharia care, parcă intenționat, a menținut ceața în privința acesteui subiect. Așa se face că, acum, populația este derutată: „…oamenii nu mai știu dacă proiectul va fi implementat sau nu și dacă e bine sau nu”, spune șeful Pro Democrația.
O să rămâneți fără clienți!
Consilierul local Mihes Zoltan a declarat joi că localitatea vecină cu Oradea își dorește modernizare, dar în deplină cunoștință de cauză. Prin urmare, Consiliul Local nu se lasă și, în ciuda frânei puse de Prefectura Bihor în calea Referendumului anunțat, va face demersuri pentru o campanie de informare. „Compania de Apă să mai vină o dată pentru a prezenta date despre proiect și să ne spună exact cât vom plăti pentru apă”, a cerut Mihes și a arătat că după ce cetățenii vor ști despre ce este vorba, ei vor fi chemați să voteze pro sau contra. În opinia alesului local din comună, întregul proiect Aparegio nu este altceva decât o afacere, în care CAO vrea să vândă la cât mai mulți clienți. Dar aceștia nu vor putea fi obligați să semneze contractele: „Cu forța nu se poate! O să rămâneți fără consumatori în Biharia”, a avertizat Mihes Zoltan.
Facturile emise greșit?
Managerul CAO, Ovidiu Gavra, nu s-a arătat intimidat de darea de seamă mai degrabă negativă la adresa societății pe care o conduce și nici de amenințările reprezentantului Consiliului Local Biharia. Directorul orădean a contracarat criticile prin faptul că, pe de o parte, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) este forul care ia deciziile, iar CAO nu face altceva decât să se supună. De asemenea, Gavra spune că, încă de la bun început, cei din Biharia nu au fost de acord cu mai nimic. Ba mai mult, deși și-a asumat sumele cu care acum figurează ca restanțieră, Primăria comunei nu a achitat încă niciun sfanț, edilii încercând să devieze lucrurile pe ruta emiterii unor facturi greșite. Lucru adus în discuție de viceprimarul Szeghalmi Gyozo, prezent și el la „medierea” de la Oradea. Cu suport avocățesc semnat Cristian Rusu, reprezentantul Primăriei Biharia a apăsat pedala modului de facturare și a sumelor revendicate de CAO, amestecând practic mai multe spețe. Văzând că oamenii sunt foarte porniți, directorul Ovidiu Gavra a încercat să scurteze dialogul: „OK! Am greșit 100% facturile. E bine așa?”. Ca un vultur care pândește prada, avocatul Rusu s-a repezit la manager: „Deci recunoașteți că sunt greșite?!”. Discuția s-a încheiat în coadă de pește, ambele părți ale baricadei încercând să își impunp propriul adevăr.
Pe lângă problema facturilor, Consiliul Local comunal ar vrea ca ADI să țină seama de dorința acestuia de a părăsi proiectul. „CAO are o poziție contrară mandatului dat de Consiliul Local”, a declarat avocatul. Acesta a avut parte de o reacție din partea directorului Zonei Metropolitane Oradea. Adrian Foghiș l-a informat pe Cristian Rusu că ADI a informat în permanență, cu ocazia ședințelor, despre mersul proiectului Aparegio. Cât despre intenția de retragere a Bihariei, subiectul a figurat pe ordinea de zi a unei dintre ședințele trecute, însă, culmea, primărița Nagy Gizella a cerut scoaterea de pe lista discuțiilor a acestuia. Adică e o situați ce ar putea fi comică, dacă nu ar fi în joc aproape 6 milioane euro. Biharia ar fi inclusă în prima parte a implementării proiectului de peste 100 milioane euro.
În timp ce războiul pe(ntru) comuna rebelă continuă, la Oradea, primul șantier inclus în Aparegio va putea începe imediat ce condițiile meteo vor permite acest lucru. Așa cum v-am informat recent, firma executantă a preluat deja Cartierul Grigorescu, unde va exista rețea de apă și canal în decurs de 2 ani.
httpvhd://youtu.be/sW1X3ihXENA
feb. 25, 2022 0
mai 21, 2019 0
nov. 16, 2018 0
mart. 07, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0