Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
ian. 11, 2012 Florin Coman Actualitate 1 3008 vizualizari
Nu mai puţin de 13 centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor sunt externalizate şi preluate de şapte fundaţii din Bihor. Externalizarea serviciilor a început încă din decembrie anul trecut, este posibilă prin şi provoacă rumori în rândul angajaţilor. Deşi fundaţiile, potrivit caietului de sarcini, au obligaţia de a prelua toţi angajaţii centrelor şi au obligaţia de a le asigura acelaşi salariu pe care îl aveau la DGASPC Bihor, sindicaliştii susţin că oamenii sunt în pericol de şomaj şi că salariile oferite de fundaţii sunt foarte mici.
Sindicatul Pro As a acţionat în instanţă cele cinci hotărâri ale Consiliului Judeţean Bihor prin care se externalizează serviciile sociale. Până la elucidarea cazului în instanţă însă, liderul Pro As, Adrian Marcu (foto), susţine că asupra celor peste 200 de angajaţi care are trebui să se transfere la fundaţii se fac presiuni să-şi dea demisia sau să semneze încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor.
“Noi suntem de acord în principiu cu externalizarea serviciilor sociale, dar nu suntem de acord cu modul în care se aplică hotărârile Consiliului Judeţean Bihor”, spune Adrian Marcu.
“Celor 216 angajaţi care trebuie să se transfere nu li se asigură practic siguranţa loculului de muncă. Fundaţiile prevăd în noile contracte o perioadă de probă de până la 90 de zile, iar în 90% dintre cazuri, salariile oferite scad în medie de la 1.300 de lei la 700 de lei”, explică preşedintele Pro As.
“Sunt angajaţi care au refuzat transferul şi li s-a spus că-şi vor pierde locul de muncă. În plus, se fac presiuni din partea şefilor de centre asupra oamenilor să-şi dea demisia pentru a fi preluaţi de fundaţii”, mai susţine Marcu.
În ceaţă
Pro As a sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi ITM pentru a verifica dacă transferurile se fac sau nu conform legii. Până la terminarea controalelor, oamenii stau ca pe jar.
“Este o situaţie stresantă. Fundaţia care ne-a licitat nu ne-a dat lămuriri asupra ce ne aşteaptă la noul loc de muncă şi nici nu ni s-a dat vreo alternativă în cazul în care nu ne dorim transferul”,a spus Lacrima Levai, educator specializat în cadrul Centrului de Plasament 2 Oradea (CP2).
Alţi angajaţi au încercat să afle prin mijloace oficiale ce soartă îi aşteaptă. “Am depus o cerere în data de 17 noiembrie, prin care am întrebat ce se întâmplă dacă refuz transferul. Am primit răspuns în data de 9 ianuarie. Mi s-a spus că ori mă mut la Fundaţie, ori intru în şomaj”, a declarat Gabriel Prefunga, instructor educator la CP 2. “Fundaţia care preia CP2 nu ne-a dat nicio informaţie. O listă cu joburile, sau o grilă de salarizare. Am de crescut un copil, dar în acest caz cred că voi alege şomajul”, a spus Prefunga pentru bihorstiri.ro.
Să vină controlul!
De cealaltă parte a baricadei, directorul DGASPC Bihor, Lucian Călin Puia, spune că angajaţii au tras concluzii premature. “Ştiu că s-au făcut sesizări, pot veni controale, totul este conform legii”, a spus Lucian Puia pentru bihorstiri.ro.
“Am avut şedinţe comune cu angajaţii în care le-am explicat tot ce trebuie să ştie. Ar trebui să fim mai rezervaţi în reacţii, este prematur să aduci acuze” crede Puia.
“Niciun angajat nu rămâne pe drumuri. Conform caietului de sarcini fundaţiile au obligaţia de a prelua toţi angajaţii şi vor face asta”, asigură directorul. “De asemenea, fundaţiile vor asigura oamenilor exact salariul pe care-l aveau şi la noi. Să nu credeţi că acţionează de capul lor, fără ca noi să-i controlăm. Diferenţa de bani despre care vorbesc sindicaliştii nu este salariul. Este vorba despre nişte drepturi sociale pe care DGASPC Bihor le-a câştigat în instanţă dar sunt contestate de Curtea de Conturi. La DGASPC aceste drepturi încă se mai dau, dar nu se ştie pentru cât timp”, a mai spus Puia. Directorul a mai subliniat că fundaţiile vor recompensa oamenii, pe lângă salarii, cu bonuri de masă şi alte stimulente pentru munca pe care o depun.
În ce priveşte siguranţa noului loc de muncă, Puia atrage atenţia că asta ţine de fiecare angajat în parte. “Singurele lor temeri ar trebui să fie legate de profesionalism. Nu poţi fi obligat, ca angajator, să lucrezi pe termen lung cu un om care nu-şi îndeplineşte atribuţiile foarte bine”, crede Puia.
sept. 16, 2024 0
iul. 15, 2024 0
mai 31, 2024 0
mart. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
Nu e cam tarzie trezirea sindicatului PRO AS? Multi angajati deja nu ne mai sunt colegi, au fost preluati de fundatii sau au primit raspuns „daca nu iti convine, la revedere”.