Actualizat aprilie 9th, 2025 12:06 AM
mai 02, 2012 Andrei Şandor Actualitate 2 2195 vizualizari
Supărați pe declarațiile fără fond privind necesitatea dialogului social și pe ignorarea repetată de către factorii decizionali a dorințelor și ideilor oamenilor simpli, o mână de oameni pun la cale Consiliul Democratic Cetățenesc Oradea (CDCO). Printre inițiatori se numără doi lideri ai Coaliției Rogerius, Adrian Șimon și Ioan Horvath. Cei doi vor să pornească motoarele civismului adevărat și practic, în vederea atragerii atenției Primăriei, a Consiliului Local și a regiilor subordonate Municipalității asupra problemelor adevărate, cele care de multe ori nu coincid cu aspectele favorizate de politicienii care decid destinele urbei.
Miercuri, 2 mai, Șimon și Horvath și-au făcut cunoscute ideile și modul prin care doresc să clădească o notorietate de necontestat pentru CDCO. Ideea de bază de la care se pornește este că s-a constatat de-a lungul timpului o „discrepanță între cetățeni și reprezentanții politicului în general, a aleșilor locali la modul particular”, discrepanță care, în opinia Coaliției Rogerius, a ajuns la valențe care „devalorizează total reprezentativitatea celor aflați în funcții de delegat al cetățenilor”. Mai pe românește, inițiatorii CDCO spun că aleșii se folosesc de ideea că sunt trimiși de cetățeni în legislativ, dar că, practic, lucrează strict pentru interesele de partid și de natură personală.
Adrian Șimon spune că cei care doresc să se implice în proiect vor trebui să se înscrie pe un tabel, iar problematicile propuse vor avea nevoie de minimum câte 20 de semnături de susținere. De fapt, prin acest sistem, CDCO intenționează să dea credibilitate întregii mișcări, respectiv inițiativelor care ar urma să fie înaintate primarului și Consiliului Local Oradea. Concret, dacă, să zicem, s-ar aduna 50 de oameni interesați de CDCO, asta ar însemna automat cel puțin 1.000 de susținători, deci, pur teoretic, doleanțele nu ar mai putea fi ignorate de diriguitorii municipiului. Data până la care sunt așteptate propunerile este 31 mai, iar cei 27 de membri ai CDCO (număr identic cu cel al consilierilor locali) urmează să fie trași la sorți la început de iunie, probabil în prezența unei personalități publice. Adrian Șimon mai spune că urmează ca tematicile abordate în ședințele lunare ale Consiliului Cetățenesc să fie împărțite în 3 subcategorii: agenda cetățeanului, proiectele de hotărâre de consiliu local anunțate de administrația locală și subiectele redactate în urma întâlnirilor pe care Asociația Pro Democrația și Coaliția Rogerius le-a avut cu orădenii.
Conform celor precizate azi, CDCO se vrea și o „protecție în fața Consiliului Local”, în care se votează mai mult politic, fără a se lua în considerare voința cetățenilor. De altfel, Șimon a profitat de întâlnirea cu presa pentru a descrie pe scurt atitudinea unor aleși locali în chestiunea termiei, subiect dezbătut iarna trecută de Coaliția Rogerius. Astfel, invitat la una dintre aceste dezbateri, consilierul liberal Daniel Negrean ar fi refuzat participarea declarând că organizatorii discuției nu sunt reprezentativi. De asemenea, social-democratul Ovidiu Mureșan, deși a avut o anumită luare de poziție la dezbatere, „a votat invers” în Consiliul Local, la doar câteva ore de la despărțirea de Coaliția Rogerius. Că așa i-a cerut partidul aflat în alianță cu PNL-ul primarului Ilie Bolojan.
În câteva zile, detalii mai multe despre CDCO și formularul de înscriere pentru cei interesați vor fi disponibile pe site-ul coalitiarogerius.blogspot.com.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
mai 23, 2019 0
sept. 01, 2017 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
O initiativa intr-adevar laudabila.
O initiativa buna a cetatenilor oradeni din cartierul rogerius ,pentru adevar ,pentru dreptate,pentru libertatea opiniei cetateanului oradean,pentru democratie si pentru lupta anticoruptie a cetatenilor oradeni locuitori ai orasului Oradea pentru a pune presiune democratica cetateneasca pe Consiliul Local Oradea,primar,viceprimar si factori de decizie din adminstratia publica .Oradeni cetateni ai orasului Oradea semnati petitia CDCO care este impotriva votului politic al consilierilor locali oradeni ,care desi sunt alesi de cetatenioradeni nu se stie care parte a orasului reprezinta si pe care cetateni oradenii ,nu fac darea de seama in fata cetaenilor oradeni la 1 an de zile conform legi 215 a administratiei publice locale,si alte abuzuri pe care le fac in numele cetatenilor oradeni.Cetateni oradeni ai orasului Oradea semnati aceasta petitie democrat cetateneasca.Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.