Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 27, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1202 vizualizari
În după-amiaza și seara zilei de luni, 25 octombrie, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a șase incendii produse în localitățile Bulz, Nojorid, Santăul Mic, Sântandrei, Salonta și Oradea, din care două izbucnite la șoproane în care erau depozitate mari cantități de fân și patru, la terenuri virane.
Astfel, în jurul orei 15.45, echipajele de pompieri militari ale Stației Aleșd, în cooperare cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bulz, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un șopron din cadrul unei gospodării situate în localitatea Bulz.
Forțele de intervenție au acționat, timp de aproximativ 45 de minute, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului ce se manifesta la fânul depozitat în podul șopronului și la acoperișul construcției, respectiv pentru protecția locuinței situate în imediata proximitate.
În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de scântei provenite de la un aparat de sudură, au ars acoperișul șopronului, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați și circa trei tone de paie depozitate în podul construcției.
Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la întregul șopron și au salvat casa aflată la o distanță de aproximativ 1.5 metri de focare.
Între orele 16.55 – 23.00, pompierii Detașamentelor 1 și 2 Oradea au acționat în localitatea Santăul Mic, comuna Borș, pentru stingerea unui incendiu produs la un șopron, cel mai probabil, din cauza unei ţigări nestinse, aruncată la întâmplare, reușind să salveze alte două construcții aflate în apropiere, circa 1000 de baloți de fân și 30 de stupi.
În aceeași zi, pompierii Detașamentului Salonta au intervenit pe strada Ciprian Porumbescu din localitate, unde au lichidat un incendiu de vegetație uscată care se manifesta pe o suprafață de teren de circa 5000 de metri pătrați, iar echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea au desfășurat trei misiuni de stingere a incendiilor produse la terenuri virane situate în Nojorid, Sântandrei și pe strada Sofiei din Oradea, evenimente soldate cu arderea unei suprafețe totale de peste 10 hectare de vegetație uscată, a unui gard de aproximativ 30 de metri liniari și a trei pomi fructiferi.
Reamintim bihorenilor faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
– Permis de lucru cu focul.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0