Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
mai 24, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3388 vizualizari
Asezonat cu diverse acte culturale, cu workshop-uri, degustări de băuturi lungi şi scurte, dar şi cu o ediţie interesantă de Skirt Bike, evenimentul Primăvara din Grădină se vrea un festin al produselor bihorene de primăvară adevărate. Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) „Crişana” recidivează după ce, în toamnă, au chemat lumea să-şi facă piaţa la Sărbătoarea Recoltei. De data asta, în centrul atenţiei vor fi legumele şi fructele specifice acestui anotimp, primăvara, dar şi diverse produse care nu sunt legate de un sezon sau altul. În colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), cu Consiliul Judeţean (CJ) Bihor, cu Cetatea Oradea şi cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, ACPPA „Crişana” va etala aproximativ 30 de producători din judeţ, care îşi vor împărţi spaţiul din Cetate, în căsuţe şi la tarabe urmând să poată fi cumpărate salată, roşii, ceapă, castraveţi, produse conservate tradiţionale, miere, uleiuri, căpşuni şi alte fructe. 100% din Bihor. Primăvara din grădină îşi propune şi prepararea unei salate uriaşe. De 2.000 de litri. Gătitul va avea loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 17, chiar de faţă cu vizitatorii manifestării. Partea bună e că preparatul final – realizat sub supravegherea Asociației Bucătarilor Profesioniști din Romania – va fi împărţit gratuit celor de faţă.
În conferinţa de presă premergătoare evenimentului care va avea loc începând de vineri, 26 mai, oenologul Dorin Popa (şeful ACPPA) a ţinut să precizeze că principala intenţie este cea de a încuraja şi promova producătorii autohtoni într-o lume în care domnesc mărfuri aduse din import. Principalul organizator a punctat câteva manifestări deosebite din cadrul acţiunii Primăvara din grădină. Astfel, participanţii vor putea urmări un concurs de vinuri şi pălinci (cu premierile aferente), vor putea participa la ateliere de lucru cu teme diferite (ex.: Turismul gastronomic în Bihor sau Oportunităţi de dezvoltare a industriei ospitalităţii din Bihor), vor putea savura spectacole care vor fi găzduite de scena din curtea Cetăţii, dar, şi mai important, vor putea să se aprovizioneze cu produse locale. Şi, poate, la preţuri chiar bune. Potrivit lui Dorin Popa, Asociaţia pe care o conduce plăteşte pentru participanţi taxa aferentă căsuţei / locului ocupat, deci preţurile ar trebui să fie „chiar de câmp”. La rândul lui, directorul APTOR, Mihai Jurcă, a precizat că la asemenea evenimente, producătorii locali au din start tarfie reduse cu 30% în ceea ce priveşte ocuparea domeniului public. Totul pentru încurajarea localilor care sunt în permanentă concurenţă cu produsele importate, mai fără gust şi mai puţin bio decât cele de aici. Acţiunea din acest weekend se bucură şi de sprijin din partea unor săli de fitness, iar mişcarea va fi promovată şi prin organizarea unei defilări pe două roţi: Skirt Bike – ediţie de primăvară, prin Cetate.
Se anunţă un punct deosebit recitalul Filarmonicii de Stat, care va interpreta (sâmbătă) „Anotimpurile” lui Vivaldi. Referitor la acest moment, vicepreşedintele CJ, Traian Bodea, a declarat azi că se poate considera că este un al doilea eveniment în cadrul principalei acţiuni. Liderul de la judeţ s-a referit la cunoscutul deja punct de vedere al său, manifestat într-o conferinţă de presă, conform căruia şi Filarmonica ar trebui să se mai mişte niţel şi să iasă din zona de confort a sălii „Enescu/Bartok”. Potrivit lui Bodea, participarea orchestrei la Primăvara din grădină este dovada că se poate şi e o bază pe care se poate construi şi pentru alte asemenea ieşiri la aer a artiştilor.
Programul muzical – coregrafic va fi completat cu o serie de ansambluri folclorice din mai multe zone ale Bihorului. Managerul CJCPCT, Mircea Jacan, spune că membrii acestor formaţii sunt de lăudat pentru că sunt amatori extrem de pasionaţi de tradiţii şi de folclor, iar prin ei ne putem păstra identitatea. Jacan a amintit că ideea aducerii la evenimente de acest gen a anumitor ansambluri folclorice a venit în contextul în care „mulţi actuali orădeni îşi au rădăcinile în judeţ”, iar la asemenea manifestări se încearcă aducerea aproape de ei a muzicii / artei din diversele zone bihorene. Şeful de la APTOR a precizat că Municipalitatea contribuie cu 6.000 de euro pentru aducerea celor două nume mari care vor concerta – Adda şi Taxi -, respectiv că entitatea pe care o conduce este dispusă şi în continuare la parteneriate de acest tip care pot ajuta dezvoltarea turismului local.
„Nu e Primăvara din import, din Spania sau Turcia! E grădina românească, bihoreană!”, a punctat vicepreşedintele Traian Bodea, părând foarte bucuros că sunt ajutaţi şi promovaţi producătorii locali. Om de afaceri la bază, reprezentantul Executivului CJ Bihor spune că toată lumea face diferenţa între calitatea unor preparate făcute din materie primă umflată artificial şi cea a unor preparate realizate din marfă de calitate, cu cât mai puţine îngrăşăminte. Bodea le recomandă bihorenilor să se uite atent la ce anume cumpără şi să încerce să achiziţioneze mâncare românească adevărată. De asemenea, în opinia vicelui de la judeţ, micile ferme ar trebui încurajate, românii adoptând „prea uşor” modelele externe, marfa din import care nu are mai nimic de calitate în afară de ambalaj. „Primăvara din grădină este un eveniment pentru binele consumatorilor”, consideră Traian Bodea.
Accesul în Cetate pentru această acţiune de weekend va fi liber. Programul va începe în fiecare zi la ora 10. Mai multe amănunte despre fiecare eveniment din cadrul manifestării de weekend puteţi găsi AICI.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0